Bosch’un CEO’su Volkmar Denner: “Küresel Otomotiv Sektöründe Üretim Doygunluk Seviyesine Ulaştı”

29 Ocak 2020

Küresel otomotiv sanayisinin en büyük tedarikçilerinden birisi olan Bosch firmasının İcra Kurulu Başkanı Volkmar Denner basına yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründeki üretim miktarının artık doygunluk seviyesine ulaşmış olduğunu, dolayısıyla önümüzdeki yıllarda otomotiv üretiminin büyük ihtimalle düşüş seyrine gireceğini söyledi. Küresel ölçekte otomotiv sanayisinde işletme karlarının yıllık bazda %44 azaldığına ve otomobillere olan talebin de düşmekte olduğuna dikkat çeken Denner, önümüzdeki dönemde sektörde istihdam kesintilerin kaçınılmaz olacağına işaret etti.

Yaptırdıkları bir araştırmaya göre özellikle Çin, AB ve ABD’de yaşanmakta olan talep daralması nedeniyle küresel otomotiv üretiminin 2020 yılında %2.6 oranında azalarak 89 milyon adede gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirten Denner, küresel otomotiv üretiminin doygunluk noktasını geçtiğini iddia etti. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca üretimin azalacağını ancak, düşük seyrin sabit seviyede ilerlemesini beklediklerini söyleyen Denner, üretimin tekrar bir yükseliş trendine girmesinin ise 2025 yılından önce mümkün görünmediğini sözlerine ekledi.

Denner, üretimde elektrikli araçlara geçiş sürecinin sektör açısından uzun vadede büyük olanaklar sunduğunu ancak, kısa vadede istihdam miktarlarının olumsuz etkileneceğini söyledi. Denner verdiği örnekte, üretim bantlarında dizel motor üretimi için on, benzinli motor üretimi için ise üç işçiye gereksinim duyulurken, elektrikli motorların montajı için yalnızca bir işçinin yeterli olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl Almanya’da 6,800, Asya Pasifik bölgesinde ise 2,000 kişilik istihdam kesintisine giden Bosch firmasının bu yıl elektrikli araçlar için ürettiği parçalardan 1 milyar avronun üzerinde satış hasılatı beklediğini ifade eden Volkmar Denner, bu kulvardaki ARGE çalışmalarına ise 2020 yılı için 500 milyon avro yatırım ödeneği ayırdıklarını belirtti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü