Botsvana, Devlete Ait Sorunlu Madeni Kanada'nın Premium Nickel Resources Firmasına Satıyor

29 Eylül 2021

Botsvana Mineraller, Yeşil Teknoloji ve Enerji Kaynakları Bakanı Lefoko Moagi Salı günü (28/09/2021) geç saatlerde yaptığı açıklamada,  Kanadalı Premium Nickel Resources (PNR) firmasınının Botsvana’da devlete ait işler durumda olmayan BCL bakır madenini üç yıl içerisinde yeniden işler duruma getirmek amacıyla satın alacağını açıkladı.

Şubat ayında PNR’a, 2016 yılında işletimi durdurulan BCL’de altı ay süreyle durum belirlemesi yapma izni verilmişti.

Moagi, bir diğer açıklamasında şu anda maden sahasında bulunan üç maden kuyusundan ikisinin ve ilgili bazı altyapının satın alınması için anlaşma imzalandığı bilgisini verdi.

Moagi, "Ergitme tesisi ile atık boşaltma havuzları gibi PNR tarafından satın alınmayan tüm varlıklar, özelleştirme memuru tarafından başka bir ihale sürecinden geçirilecek." açıklamasını yaptı.

Bakan ayrıca, PNR firmasının BCL grubuna ait bir başka maden olan Tati Nikel Madeni’ni satın almak için de ayrıca görüşmeler yaptığını sözlerine ekledi.

BCL özelleştirme memuru Trevor Glaum Şubat ayında yaptığı açıklamada, fizibilite çalışmasının parçası olarak PNR’ın 400 milyon ABD Doları’nı bulması beklenen bir yatırımla madenin işletilmesine hazırlık olarak altyapının inşası ve devreye alınması sürecine başlayacağını duyurmuştu.

BCL madeninden, yüksek işletme maliyetleri ile düşük emtia fiyatları nedeniyle 2016 yılında işletimine son verilmeden önce en verimli olduğu dönemde yılda ortalama 40.000 ton bakır ile nikel çıkarılıyordu. 
    
Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü