BP İngiltere’de Tamamen Yenilenebilir Enerjiye Dayanan İkinci Bir Hidrojen Yakıt Tesisi Daha Kuracağını Açıkladı

29 Kasım 2021

BP yetkilileri tarafından 29 Kasım Pazartesi günü yapılan açıklamada, İngiltere’nin kuzeydoğusunda yeni bir enerji tesisi kurmayı planladıkları belirtildi. Büyük ölçekli ve tamamen rüzgar, su ve güneş kaynaklı yeşil hidrojen yakıt enerjisi üretilecek olan tesisin, İngiltere’nin fosil yakıtları azaltma politikaları doğrultusunda 2025 yılına kadar üretime başlayacağı ifade edildi.

‘HyGreen Teesside’ adı verilen proje kapsamında, tamamen yenilebilir enerji kaynakları kullanılarak ilk etapta 60 MWe elektrik gücüne eşdeğer hidrojen yakıt üretileceği açıklandı.

Daha önce açıklanan ve doğalgaz kullanılarak üretilmesi planlanan mavi hidrojen projesi ile birlikte ele alındığında, BP tarafından hayata geçirilecek bu iki hidrojen yakıt tesisinin, İngiltere’nin 2030 yılı hidrojen üretim miktarı hedefinin %30’unu tek başına karşılayacağı bildirildi.
İngiltere hükümetinin aldığı karara göre, 2030 yılı itibarıyla karbon emisyonsuz hidrojen yakıt üretiminin yıllık 5 GW olarak hedeflenmesi ve bu sayede yaklaşık 30 milyon hanenin doğalgaz yerine alternatif yakıtlara geçişinin sağlanması öngörülmüştü.

HyGreen Teesside adlı projenin birkaç değişik safhada gerçekleşmesinin planlandığı ve 2030 yılına gelindiğinde 500 Mwe eşdeğerinde enerji üretmesinin hedeflendiği de verilen bilgiler arasında yer aldı.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, yeni sona eren COP26 zirvesinin ardından gelen bu yatırım haberini memnuniyetle karşıladıklarını ve daha temiz enerji kullanmayı amaçlayan ulaştırma politikaları doğrultusunda yeni enerji sistemleri geliştiren ve yatırım yapan firmalara her zaman destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

BP’nin açıklamasında da yeni tesiste hidrojen yakıt üretiminin 2025 yılında başlamasının hedeflendiği ve 2023 yılında da nihai yatırım kararının alınmasının beklendiği ifade edildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü