Brezilya Otomobil Üreticileri Birliği 2025 Yılından Önce Toparlanma Beklemiyor

07 Temmuz 2020

Brezilya Otomobil Üreticileri Birliği tarafından 6 Temmuz 2020 tarihinde yapılan açıklamada, otomobil satışlarının koronavirüs salgınından önceki seviyeleri tekrar yakalamasının 2025 yılını bulacağı ve krizden hızlı bir şekilde çıkışın da olası olmadığı belirtildi.

Koronavirüs salgının otomobil satışlarını tüm dünyada olumsuz etkilemekle birlikte Brezilya’yı özellikle kötü bir zamanda yakaladığına dikkat çekiliyor. Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi konumunda olan Brezilya’da 2012 yılında zirve yapan otomobil satışları, 2016 yılına gelindiğinde ülkenin derin bir ekonomik kriz ve resesyona girmesi ile birlikte neredeyse durma noktasına gelmişti. Otomobil satışları o tarihten beri 2012 yılındaki seviyeleri hiç yakalayamadı. Mevcut virüs salgını nedeniyle bu hedefin daha da ötelenmesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Birlik tarafından yapılan açıklamada, otomobil üretimin 2020 yılsonu itibarıyla bir önceki yıla göre %45 azalmasını, ayrıca otomobil ihracatında da %53 oranında bir kayıp yaşanmasını bekledikleri belirtildi.

Otomobil üretiminin Haziran ayında Mayıs’a göre %129 artış gösterdiği, fakat yine de geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %58 azaldığı görüldü.

Mayıs ayında üretilen otomobil sayısı 98,700 adet olurken, Haziran ayındaki satışların Mayıs ayına kıyasla %113.6 oranında artarak 132,800 adede ulaştığı fakat buna rağmen 2019 yılı Haziran ayının %41 gerisinde kaldığı bildirildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü