Brezilya'da Güneş Enerjisi Panellerinin Fiyatı 2023 Yılında %40 Oranında Geriledi

05 Ocak 2024

Brezilya’da güneş enerjisi panellerinin tüketici fiyatındaki düşüş, asıl olarak panel donanımlarının yerküredeki tüm üretiminin %90'ını gerçekleştiren Çin’in üretim kapasitesindeki artıştan kaynaklandı.

Brezilya’da 2023 yılı boyunca güneş enerjisi panellerinin fiyatındaki ortalama %40 oranındaki gerileme, güneş enerjisi panellerinin elektrik enerjisi üretim dağılımına katkı yapmak üzere kullanılmasına ilişkin yeni ücretlendirme kurallarının yürürlüğe girmesine karşılık Brezilyalı tüketicilerin güveni ile birlikte çatı üstü güneş enerjisi donanımları kurmanın çekiciliğini daha da artırdı.

Ülke geneline yayılmış 200'den fazla birim ile yaklaşık 20.000 güneş enerjisi düzeneğine işletim izni vermiş olan Portal Solar (Portal Solar, Brezilya’nın ilk ve en büyük güneş enerjisi firması olup 2014 yılında kurulmuştur. Firmanın merkez ofisi São Paulo kentindedir. Ç.N.) firmasından alınan analiz, yerküredeki güneş paneli üretiminin %90'ını gerçekleştiren Çin'de üretim kapasitesinde yaşanan artışın etkisiyle son tüketici fiyatlarında yaşanan düşüşün, 2023 yılında kendi güneş enerjisi düzeneğini kurarak enerji üretmeyi benimseyen Brezilyalıların güneş enerjisi panellerine yapmış oldukları yatırım bedellerinin geri dönüş süresini %10-20 oranında kısalttığını gösterdi.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü