Brezilya’da Sanayi Güven Endeksi Mart Ayında da Düşmeye Devam Ediyor

19 Mart 2021

Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ve birçok eyalette yeni kapanma tedbirlerinin gündemde olduğu Brezilya’da, sanayi güven endeksi Mart ayında da düşmeye devam etti. Art arda üçüncü ayı da düşüşle kapatan endeks, geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Ülkedeki en yetkin araştırma ve düşünce kuruluşlarının başında gelen Fundacao Getulio Vargas vakfı tarafından 19 Mart Cuma günü yayınlanan ön okuma raporuna göre, sanayi güven endeksi Mart ayında 4 puan birden azalarak mevsimsel düzeltilmiş haliyle Şubat ayındaki 107,9 seviyesinden 103,9 puana geriledi.

Ülkedeki sanayi güven endeksinin geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediği belirtildi. 2020 yılının Aralık ayında sanayi güven endeksinin son on yılın en yüksek seviyesine çıkmış olduğu hatırlatılarak, Ocak ayından bu yana yaşanmakta olan sert düşüşe dikkat çekildi.

Brezilya’da mevcut ekonomik durum endeksi ise 4,1 puanlık bir düşüşle 110,8 puana gerilerken, beklentiler endeksinin de 4 puanlık bir düşüşle 96,9 olarak kaydedildiği belirtildi. Beklentiler endeksinin Ağustos ayından bu yana ilk kez 100 puanın altında kaldığı açıklandı.
Öte yandan, Brezilya sanayisindeki kapasite kullanımının da 0,7 puan azalarak %78,4’e gerilediği ve bunun Eylül ayından bu yana kaydedilen en düşük oran olduğu da raporda belirtilen diğer konular arasında yer aldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü