Çek Cumhuriyeti'nin 2019-21 Döneminde Alüminyum Folyo Dışsatımı Sürekli Düşüş Gösterirken İçinde Bulunduğumuz Yıl İçin %0,28 Oranında Çok Az Bir Düşüş Öngörülüyor

31 Mart 2022

Alüminyum folyo, birçok evde gıdaların saklanmasında, pişirilen yemeğin yüzeylerini örtmede ve et gibi gıdaları pişirme sırasında nem kaybetmelerini önlemek için sarmakta kullanılan hazır ürünlerden biri. Ayrıca, sebzeler gibi daha kolay bozulan yiyecekleri ızgara yaparken sarmak ve korumak için alüminyum folyo kullanılabiliyor. Alüminyum folyo kullanımı yalnızca yemek yapımıyla sınırlı olmayıp, konutları yazın serin, kışın ise sıcak tutmak ve pencereleri sabitlemek için de kullanılabilen bir metal gereç.

Ekonomisinin bu yıl da toparlanmaya devam etmesi ve GSYİH büyümesinin %4 oranında artması öngörülen Orta Avrupa ülkesi Çek Cumhuriyeti, 2019-21 döneminde 52.533 ton alüminyum folyo dışsatımı gerçekleştirerek yaklaşık 169,06 milyon ABD Doları gelir elde etmişti.

Avrupa kıtasında kayda değer düzeyde sanayileşmiş bir ülke olan Çek Cumhuriyeti, 2019 yılında 18.898 ton alüminyum folyo dışsatımı gerçekleştirerek 65,44 milyon ABD Doları tutarında bir kazancı ülkesine çekti. 2020 yılında ülkenin alüminyum folyo dışsatım hacminin 17.309 tona düşmesiyle %8,40 oranında bir düşüş yaşandı ve net kazanç 60,93 milyon ABD Doları’na kadar geriledi.

Geçen yıl ise dışsatım hacminin 16.326 tona düşmesi ve 42,69 milyon ABD Doları kadar bir gelir kaybı yaşanmasıyla birlikte Çek Cumhuriyeti'nin alüminyum folyo dışsatımı %5,67 oranında bir diğer düşüşe tanık oldu.

İçinde bulunduğumuz yılda ülkenin alüminyum folyo dışsatımının, %0,28 oranında çok küçük bir düşüş yaşayacağı analiz ediliyor. Bunun da nedeni dışsatım hacminin 16.280 tona gerilemesi beklenirken, kazançların 44,39 milyon ABD Doları gibi yüksek bir rakamda kalacağının öngörülmesi.
Çek Cumhuriyeti'nin alüminyum folyo dışsatımı gerçekleştirdiği başlıca ülkeler Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Mısır, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Lübnan, Meksika v.b.’dir.


Kaynak: alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü