Çekya’da Otomobil Üretimi Ekim Ayında İlk Kez Artışa Geçti

27 Kasım 2020

Çekya Otomotiv Sanayisi Birliği (AutoSAP), ülkeye ilişkin sektörel verileri 20 Kasım 2020 Cuma günü kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre, ülkedeki otomobil üretimi pandeminin başlangıcından bu yana ilk kez yükselişe geçti ve ikinci dalganın yaratacağı olası risklerin devam etmesine karşın, Ekim ayında yıllık bazda %2.8 oranında arttı.

Açıklanan verilerde Çekya’daki otomobil fabrikalarında Ekim ayında toplam 128,754 adet araç üretildiği bildirildi. 2019 yılı Ekim ayında ise 125,211 adet otomobil üretilmişti.Otomobil üretiminin Şubat ayından bu yana ilk kez artışa geçtiğine dikkat çekildi.

Kişi başına motorlu araç üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında bulunan Çekya’da, otomotiv sektörü toplam sanayi üretiminin dörtte birini oluşturuyor.

Otomotiv sektörü, pandeminin Avrupa’da yayılmaya başlamasından sonra, Mart ayında fabrikaların kapanması ile başlayan üretim krizi sürecinden henüz yeni kurtulmaya başlıyor. Fakat Avrupa’nın bazı ülkeleri hali hazırda daha kuvvetli bir ikinci dalga salgınla da yüz yüze kalmış bulunuyor.

Her ne kadar şu anda otomobil fabrikaları açık olsa da, karantina tedbirleri ve okulların kapalı olmasına bağlı olarak evde kalmak zorunda olan ebeveynler nedeniyle işçi sıkıntısı yaşanan otomotiv sektöründe, yeniden ekstra kapanma tedbirleri uygulanma ihtimali üretim üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.

Genel olarak bakıldığında, Çekya’da otobüs ve motorsikletler de dahil olmak üzere otomotiv üretiminin Ocak ile Ekim ayları arasında bir önceki yıla kıyasla %21.4 oranında azalarak, toplamda 941,486 adette kaldığı belirtildi. Aynı dönemde otomobil üretiminin 937,033 adet olarak gerçekleştiği bildirilirken, AutoSAP yetkilileri geçen yıla kıyasla yaşanan bu kaybın yıl sonuna kadar telafi edilemeyeceğini belirttiler.
 
Kaynak: Reuters 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü