Çekya’da Otomobil Üretiminin Yılsonu İtibarıyla %20 Azalması Bekleniyor

30 Haziran 2020

Çekya Otomotiv Sanayicileri Birliği tarafından 30 Haziran 2020 tarihinde yapılan açıklamada, otomobil üretiminin bu yılsonu itibarıyla %20 azalacağı tahmin edildi. Üretimdeki azalmanın büyük ölçüde koronavirüs salgını nedeniyle oluşan olumsuz şartlara bağlı olduğu belirtilen açıklamada, ülkenin en büyük ihracat kalemi ve en büyük sanayisi konumunda olan otomotiv sektörünün büyük bir istihdam kaybı riski ile karşı karşıya olduğuna da dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, Skoda, TPCA ve Hyundai firmalarının 2019 yılında Çekya’da toplam 1.46 milyon adet otomobil ürettikleri belirtilerek, sektörde faaliyet gösteren diğer 140 firmanın üretimleri de dahil edildiğinde, otomotiv sektörünün ülkedeki GSYİH’nin %10 ‘unu oluşturduğu bildirildi.

Otomotiv Sanayicileri Birliği tarafından yapılan hesaplamaya göre, ülkedeki toplam sanayi üretiminin %23’ünü oluşturan otomotiv şirketlerinin cirolarının yılsonu itibarıyla %19 oranında bir kayba uğrayarak, 9 milyar dolar azalacağı tahmin edildi.

Çekya’da otomotiv sanayinde 180,000 kişinin çalıştığı, tedarikçiler ve yan sanayi firmaları da hesaba katıldığında sektörde yaklaşık 500,000 kişinin istihdamda olduğu belirtildi.

Birlik Başkanı Bohdan Wojnar sektördeki istihdam kaybının halen birkaç yüz kişi ile sınırlı olduğunu belirtti, ancak riski bu düzeylerde tutabilmek için hükümetin açıkladığı istihdam destek programının kapsamının mutlaka genişletilmesi gerektiğini savundu.

Karantinanın en yoğun uygulandığı Nisan ayında otomobil üretiminin %88.5 azalarak 1994 yılındaki seviyelere gerilediğini hatırlatan Wojnar, sektördeki kırılgan durumun halen devam etmekte olduğunu ve otomotiv sektörüne özellikle istihdam desteği verme noktasında hükümetin konuyu öncelikle ele alması gerektiğini belirtti.

Çekya’da otomotiv sanayisindeki üretimin %84’ünün ihracata yönelik olduğu ve bu nedenle sektörün dış talepte meydana gelen oynaklıklara karşı hassas olduğu belirtiliyor. Çekya’nın toplam otomotiv ihracatının üçte biri ise en büyük ticari ortağı konumumda olan Almanya’ya yapılıyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü