Çelik Üretiminde Aşırı Kapasite Konusundaki Küresel Forum Sona Yaklaşıyor

28 Ekim 2019

Çelik üretimindeki aşırı kapasite konusunda oluşturulan Küresel Forum, Çin’in, forumun devam etmesine olan itirazı nedeniyle bu yıl sona erecek. Forumun 32 üyeyi biraraya getiren bakanlar düzeyindeki üçüncü toplantısı Cumartesi günü (26 Ekim 2019) Tokyo’da gerçekleştirildi. Toplantıya Japonya’nın yeni Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshi Kajiyama başkanlık etti.

Başkanın toplantı sonrasında yayınlanan açıklamasında “Üç yıl öncesi ile karşılaştırıldığında, çelik üretim kapasitesi ile istem arasındaki fark küçüldü. Küresel çelik endüstrisi, sorunu çözmek için daha fazla çaba göstermelidir. Ne var ki forum bu yılın sonunda referans koşullarına uygun olarak sona erecek. Çin, şu anki çerçevenin hedeflerine ulaştığını söyleyerek forumun sürdürülmesine karşı çıktı.” ifadeleri yer aldı.

Forum, 2016 yılında, Çin örneğinde olduğu gibi çeliğin aşırı üretimini konuşmak üzere kuruldu. Çelik ürünü o zaman adil olmayan düşük fiyatlarla dışsatılıyordu. Aşırı çelik kapasitesi, doruğa ulaştığı 2015 yılındaki 700 milyon ton rakamından günümüzde 400 milyon tona gerilemiş durumda.

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü