Chevron, Dev Gorgon Depolama Projesi ile Avustralya Açıklarında CO2’i Gömme Uygulamasına Başladı

09 Ağustos 2019

Chevron Şirketi (Chevron, çok uluslu bir enerji şirketidir. Şirketin merkezi ABD’nin Kaliforniya Eyaleti San Ramon kentinde bulunmaktadır. Ç.N.) Perşembe günü (Dün Ç.N.) yerkürenin en büyük karbon arındırma ve depolama projelerinden birini başlattığını ve sözkonusu proje çerçevesinde karbon dioksidi (CO2) Batı Avustralya açıklarındaki bir adanın altında derin bir rezervuarın içerisine enjekte etmekte olduğunu açıkladı.

 

Şirketin karbon depolama projesi 2,5 Milyar Avustralya Doları (1,7 Milyar ABD Doları) değerindeki enjeksiyon sisteminin devreye alınması sırasında vana ve boru hattı donanımında aksaklıklar bulunması üzerine iki yılı aşkın bir süredir ertelenmişti.

 

Gorgon Doğal Gaz Sıvılaştırma Tesisi, sıvılaştırma süreci sonrası %14 CO2 içeren gaz salınımı ile birlikte Avustralya’nın 10 LNG tesisi içerisinde en çok salınıma sahip. Avustralya Çevre ve Enerji Bakanlığı’na göre, ülkenin sıvılaştırılmış doğalgaz dışsatımındaki yükselme CO2 salınımının artışına neden oldu. (Metan dışında, etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) ağırlıklı olmak üzere diğer hidrokarbonları da içeren bir yakıt türü olan LNG, sıvılaştırma süreci sırasında içerisindeki oksijen, karbondioksit, kükürt bileşenleri ve sudan arındırıldığı için arındırma sonrası yüksek oranda CO2 açığa çıkar. Ç.N.)

 

Chevron Avustralya’nın tepe yöneticisi Al Williams “Yerkürede sektörün en büyük sera gazı azaltma projelerinden biri olan Gorgon karbondioksit enjeksiyon sisteminin devreye girmesini güvenli bir biçimde başlatmanın ilk kilometre taşını koymaktan mutluluk duyuyoruz.” açıklamasında bulundu.

 

Şirket yetkilileri ayrıca, depolama tesisi tam kapasite ile çalışmaya başladığında yılda 3,4 milyon ton ile 4 milyon ton arasında CO2’in ada altındaki rezervuara gömüleceğini açıkladı.

 

Kaynak:  Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü