Çin, 2024'te Küresel Kömür Emisyon Trendlerini Alt Üst Edebilir

15 Şubat 2024

Kömür yakıtlı enerjiden kaynaklanan küresel emisyonlar, kış mevsiminin ardından ısınma amaçlı yakıt kullanımının azalmasıyla birlikte genellikle Mart ve Nisan aylarında yılın en düşük seviyelerine iniyor. Ancak bu yıl, yetkililerin baharda endüstriyel üretimi canlandırmayı amaçlayan teşvik paketlerini açıklaması halinde, Çin'in üretim gücü ve enerji sistemleri kirlilik eğilimlerini tek başına tersine çevirebilir.

Analistler, Çin'in önümüzdeki aydan itibaren ekonominin kilit alanlarındaki yatırım ve harcamaları canlandırmak için vergi kesintileri ve doğrudan devlet kredileri gibi mali araçları uygulamaya koymasını bekliyor. Önlemlerin sanayide tüketimi artırabileceği ve bu durumun da dünyayı en çok kirleten ülke olan Çin’de genel enerji kullanımını ve emisyonları artırabileceği değerlendiriliyor.

Buna karşılık, ekonominin mevcut hassas durumu göz önüne alındığında, enerji üreticileri baz yük enerji üretimini arttırırken mevcut en ucuz yakıt kaynaklarını kullanmayı tercih etmeye yatkın olduklarından, bu durumun da Çin’de daha fazla kömür tüketimi anlamına geldiği bildiriliyor. Enerji düşünce kuruluşu Ember'in verilerine göre, Çin’de 2023 yılında 5.760 terawatt saat (TWh) elektrik üretildi. Bu rakam 2022'ye göre %6 artış gösterirken Çin, enerji üretiminde dünya çapındaki kömür kullanımının yaklaşık %60'ını oluşturuyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü