Çin, 75 Milyar Dolar Değerindeki Yüzlerce ABD Malına Misilleme Olarak Uyguladığı Gümrük Vergilerini Yarıya İndirecek

07 Şubat 2020

Çin Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, misilleme olarak bazı ABD mallarına uygulanan gümrük vergileri %10'dan %5'e ve %5'den %2,5'e düşürülecek. Söz konusu düzenleme 14 Şubat itibarıyla geçerli olacak.

Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Çin ve ABD arasındaki ticaretin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesi” için harekete geçildiği belirtiliyor. Aynı internet sitesinde yer alan ayrı bir makalede ise Çin’in tarife indirimlerinin, ABD'nin Ocak ayında, 14 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere 120 milyar dolarlık Çin malına uyguladığı gümrük vergisini %15'ten %7,5'e kadar indirmesi kararına istinaden yapıldığı ifade ediliyor.

Çin, bir sonraki düzenlemenin, Çin ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine bağlı olarak yapılacağını ve gümrük vergilerindeki bütün artışları tamamen ortadan kaldırmak için Vaşington ile çalışmayı umduklarını belirtiyor.

Öte yandan, Cumartesi günü Pekin, Çin'deki koronavirüs salgını ile mücadelede kullanılabilecek ABD ürünleri için, misilleme olarak uygulanan gümrük vergilerinin askıya alınacağını duyurdu.

Kaynak: CNBC web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü