Çin, AB SKDM’ye Karşı Yeşil Çelik Dönüşümüne Hız Verdi

12 Temmuz 2024

Araştırmacılar, Çin'in 2024'ün ilk yarısında yeni kömür bazlı çelik projelerini onaylamayacağını ve Avrupa'ya ihracatta “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” (SKDM) kurallarına hazırlanırken yeşil üretime geçişi hızlandırdığını belirtti.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) açıklamasına göre, Çin’de 2024’ün ilk 6 ayında 7,1 milyon tonluk yeni çelik üretim kapasitesi onaylanırken bunların tamamı kömür yoğun yüksek fırınlar yerine, daha temiz hurda bazlı elektrik ark ocağı (EAF) projeleri olarak faaliyete geçti. CREA, Çin'in EAF yoluyla üretimi azaltma ve daha fazla hurdayı geri dönüştürme çabalarının, 2026 yılına kadar çelik endüstrisindeki karbondioksit emisyonlarını 200 milyon ton azaltabileceğini, bunun da AB’nin çelik sektörünün toplam emisyonuna eşit olduğunu belirtti.

Dünyanın en büyüğü olan Çin'in çelik endüstrisi, dekarbonizasyon konusunda giderek artan bir baskı altında bulunuyor. Bu yıl çeliğin Çin’in ulusal emisyon ticareti sistemine dahil edilmesi bekleniyor. Avrupa'ya yapılan ihracatların gelecek yıldan itibaren SKDM’ye tabi olmasının demir-çelik ürünlerini 2030'a kadar %11 daha pahalı hale getirebileceği öngörülüyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü