Çin, Akıllı Sürüşte İnovasyonu Güçlendirmek İçin Harekete Geçiyor

03 Ekim 2023

Çin, 2025 yılına kadar destekli ve otonom sürüş işlevlerine yönelik standartları belirlemeye çalışırken, akıllı araç tedarik zincirindeki firmaları inovasyonu yayan gruplar oluşturmaları için destekleyecek.

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin, henüz yeni oluşan sektörde küresel bir lider olma yolunda akıllı bağlantılı araçları (ICV'ler) uzun vadeli stratejik bir odak noktası haline getirdi.

Xinhua haber ajansı, Çin'in, firmaların teknolojik atılımlar elde etmek için birbirlerinin güçlü yönlerinden öğrenmelerini sağlayacak "inovasyon konsorsiyumu" oluşturma konusunda firmaları destekleyeceğini açıkladı.

Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Xin Guobin'i referans alan ajans, Çin'in temel standartların formülasyonunu ve revizyonunu hızlandırmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Çin'in beş otonom sürüş kategorileri arasında en az akıllı veya otomatikleştirilmiş olanı Seviye 1 iken, resmi veriler 2023'ün ilk yarısında ülkenin yeni binek araçlarının %42'sinden fazlasının Seviye 2'ye ulaştığını gösteriyor.

Bu kategorideki araçlar sürüş işlevlerini yerine getirebilir, ancak yol koşulları değiştiğinde sürücü her zaman görevi devralmaya hazır olmalıdır.

Çin, bir aracın belirli koşullar altında kendi kendine sürebileceği Seviye 3 otomasyonunda ilerleme kaydederken, Çin arama motoru Baidu'nun otonom sürüş hizmeti veren Apollo Go'su liderliği üstleniyor.

Firma, Shenzhen şehrinin bazı bölgelerinde sürücüsüz araç kiralama hizmetini ticari olarak yürütmek için Haziran ayında lisans aldı.

Çin, gelişmiş otonom sürüşün temel teknolojilerinde uzmanlaşmayı ve sonunda sürücüsüz araçları yollara çıkarmayı amaçlıyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü