Çin Akıllı Telefonları, Rusya Pazarının %70'inden Fazlasını Oluşturuyor

18 Nisan 2023

Rusya'nın önde gelen tüketici elektroniği perakendecisi M.Video-Eldorado, Çin akıllı telefonlarının 2023'ün ilk çeyreğinde Rusya pazarının %70'inden fazlasını oluşturduğunu, bu oranın geçen yıl yaklaşık %50 olduğunu söyledi.

Çin'in akıllı telefon satışlarındaki artış, Samsung ve Apple'ın Ukrayna Savaşı nedeniyle Rusya'daki satışları azaltmasının ardından geldi. Çinli üreticiler Xiaomi ve Realme, pazarın ilk iki sırasında yer alıyor. M.Video, Apple ve Samsung'un 2022'de Rusya pazarında birinci ve üçüncüyken sırasıyla üçüncü ve dördüncü sıraya gerilediğini söyledi.

Moskova, Pekin'e giderek daha bağımlı hale geliyor. Çin'e enerji arzını artıran Rusya, Batılı otomobil üreticilerinin ülkeden ayrılması nedeniyle daha fazla Çin markalı otomobil satın almaya başladı. Ülkede Yuan kullanımı arttı.

Rusya Batı teknolojisinden uzaklaşmayı hedefliyor. Kremlin, 2024 başkanlık seçimleri için hazırlık yapan yetkililere, cihazların Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasız olduğu endişesiyle Apple iPhone'ları kullanmayı bırakmalarını söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü