Çin, Avustralya’dan Kömür Dışalımına Uyguladığı Kısıtlamalardan Kalanların Tümünü Kaldırdı

15 Mart 2023

Çin, 2020 yılının sonlarında Avustralya kömürüne karşı uygulamaya koyduğu alım-satım kısıtlamalarının sona erdiğinin işaretini vererek, tüm yerli firmaların Avustralya’dan kömür dışalımı yapmasına izin verecek.

Konu ile ilgili bilgisi olan ancak bilgisi kamuya açık bilgi olmadığı için kimliğinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, ülkenin limanları ile gümrüklerine kargolara izin vermeleri söylendi. İçinde bulunduğumuz yılın başlarında, yetkililer dört büyük dışalımcıya Ocak ayında (2023) taşınmasına başlanmış olan Avustralya kömürü alımlarını sürdürme izni verdi.

Çin'in ekonomik planlama kurumu olan Ulusal Kalkınma ile Reform Komisyonu, konu ile ilgili olarak sorulan sorulara hemen yanıt vermeyi reddetti.

Yüksek kaliteli Avustralya kömürü, Çinli çelik üreticileri ile Çinli enerji santralleri tarafından çok ilgi görüyor. Çin'in en büyük kömür lobi grubuna göre, yalnızca Mart ayının (2023) ilk yarısında dışalım bir milyon tona ulaşabilir. Yerkürenin en büyük üreticisi, aynı zamanda tüketicisi olan Çin'in yakıt dışalımı geçen yıl 290 milyon tonu aşmıştı.

BAŞLICA TÜKETİCİ

Haberlerin ardından Yancoal Australia kömür madenciliği firması ile New Hope kömür madenciliği firması da içerisinde olmak üzere Avustralya kömür madenciliği firmalarının hisseleri kayıplarını azalttı. Çin’in koklaşabilir taş kömürü vadeli işlemleri ise düşüşlerini sürdürdü.

Çin, iki ülke arasında tırmanan politik kriz nedeniyle resmi olmayan dışalım yasağını uygulamadan önce Avustralya kömürünün önemli bir tüketicisiydi. Avustralya’nın ülke yöneticileri, yasağın kaldırılmasının iki ülke arasındaki bağları yeniden oluşturmada önemli bir adım olacağını dile getirdiler.

Istakoz, sığır eti, arpa ile şarap da içerisinde olmak üzere bir dizi kısıtlamadan etkilenen diğer Avustralyalı emtia dışsatımcıları için de iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanmakta olan yumuşama, memnunluk verici bir gelişme olarak karşılanıyor.

Avustralya Tarım Bakanı Murray Watt, geçen hafta Canberra'da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada Avustralyalı ıstakoz dışsatımcılarının Çinli yetkililerin önceden uygulamış oldukları engellerden etkilenmediklerini belirtirken sığır eti ile süt ürünleri taşımacılarının önündeki engellerin de hafiflemeye başladığına ilişkin ön belirtilerin görüldüğünü dile getirdi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü