Çin, Avustralya'dan Kömür Dışalımına Uyguladığı Kısıtlamaları Gevşetecek Mi?

28 Ocak 2021

Bloomberg haber ajansı, Çin kıyıları açıklarında aylardır yığılmış olan gemilerin yarattığı sıkışıklığı azaltmaya yardımcı olacak bir girişim olarak bazı Avustralya çıkışlı kömür kargolarını kabul etmeyi düşündüğünü, kabul edilecek kömür yüklerinin Avustralya kömürüne uygulanan yasağın yürürlüğe girmesinden önce gelmiş yükler olduğunu bildirdi. Haber kaynakları, "Konuyla ilgili değerlendirmeler başlangıç aşamasında, ve herhangi bir karar alınması durumunda kararın daha üst düzeydeki Çinli yöneticiler tarafından onaylanması gerekiyor. Avustralya kömürü üzerinde daha geniş bir yasak yürürlükte, dolayısıyla ideal olanı, kargoların üçüncü ülkelerdeki alıcılara yeniden satılması olacak." açıklamasını yaptılar.
 
Çin tarafından Avustralya'ya uygulanan ancak Çin yönetimi tarafından hiçbir zaman kamuoyu önünde doğrulanmayan yasağın net olmayan yapısı, yasağın başlangıç tarihinin kesin olarak belirlenmesini zorlaştırıyor. Çin yönetiminin, devletin en büyük beş kuruluşuna Mayıs ayı başlarında Avustralya'dan kömür alımlarını durdurmaları talimatını verdiği söylenirken, Ekim ayında da, elektrik santralleri ve çelik fabrikalarına Avustralya kömürünü kullanmayı bırakmaları talimatı gitti. Kasım ayında ise Pekin yönetimi tüccarlara, kömür de içerisinde olmak üzere ülkenin emtia alımlarını durdurmaları talimatını verdi. 
 
Yaklaşık olarak 70 gemi, kömür yüklerini boşaltmak için bekliyor. Boşaltılmak için bekleyen kömürün çoğu kok kömürü iken daha küçük bir bölümü termal kömür. Bazı gemi sahipleri ile gemi kiralayıcıları, kargo yüklerinin sahiplerine, sözkonusu gemilerde mahsur kalan 1400 dolayında denizciyi kurtarmak için başka ülkelerdeki limanlara gitmelerine izin vermeleri konusunda baskı yapıyorlar.
 
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü