Çin, Çip Endüstrisini Canlandırmak için 40 Milyar Dolarlık Devlet Fonu Kuruyor

05 Eylül 2023

Çin devleti, çip sektörüne ilişkin olarak ABD ve diğer rakiplerini yakalama çabasında vites yükseltti. Ülke, yarı iletken sektörüne yönelik yaklaşık 40 milyar dolar toplamayı amaçlayan devlet destekli yeni bir yatırım fonu kurmaya hazırlanıyor.

Kurulacak 300 milyar yuan (40 milyar dolar) değerindeki fonun, Çin hükümet raporlarına göre 2014’teki 138 milyar ve 2019’daki 200 milyar yuan değerindeki fonları geride bırakarak, “Büyük Fon” olarak da bilinen “Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu” tarafından başlatılan üç alt fonun en büyüğü olması bekleniyor.

Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda; fon kapsamındaki yatırımların ana alanlarından birisinin çip üretimi için gerekli olan makine ve ekipmanların olacağı ifade edilirken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping uzun zamandır Çin'in yarı iletkenlerde kendi kendine yeterliliğe ulaşması gerektiğini vurguluyor.

2022 yılı Ekim ayında ABD, Çin'in gelişmiş çip üretim ekipmanlarına erişimini sınırlamaya yönelik geniş kapsamlı bir yaptırım paketini uygulamaya koymuş ve ABD’nin ardından Japonya ve Hollanda da benzer adımlar atmıştı.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü