Çin, Demir Cevheri Üretimini Arttırmayı, Ayrıca Çelik Hurda Kullanımını Desteklemeyi Planlıyor

08 Şubat 2022

Yerkürenin en büyük çelik üreticisi durumundaki Çin, Pazartesi günü (07/02/2022) yaptığı açıklamada, daha kaliteli, daha yeşil bir demir endüstrisi geliştirme planının bir parçası olarak madenlerin demir cevheri üretimini "önemli ölçüde artırmayı", ayrıca çelik hurda kullanımını desteklemeyi hedeflediğini açıkladı.

Devletin planlama birimi ve çevre düzenleme birimi ile ortak açıklama yapan Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (SBTB), ulusal çelik sektöründe pekiştirme ile yeniden yapılanma konusundaki arzusunu yineledi.

Ne var ki, 2020 yılının sonunda yayınlanan ve Çin'in en büyük beş çelik üreticisinin 2025 yılına kadar ülkedeki toplam çelik üretiminin %40'ını oluşturmasını hedefleyen taslak planın tersine Bakanlığın açıklamasında net hedefler yer almadı.

Açıklamada, ülkede kurulu çelik kapasitesinin %80'inden fazlasının 2025 yılına kadar ultra düşük karbon salınımı dönüşümünü sonuçlandırması ile endüstrinin karbon salınımlarının 2030 yılından önce doruk yapması gerektiği belirtildi.

Çin, demir-çelik endüstrisini beslemek amacıyla 2025 yılına kadar yılda 300 milyon tondan fazla çelik hurda toplamayı hedefliyor. Ülke yönetimi destekli bir danışmanlık firması, 2020 yılında çelik hurda sunumunun yaklaşık 260 milyon ton olduğu öngörüsünde bulunmuştu.

En son plan ayrıca elektrikli ark ocaklarından (EAO) elde edilen çıktıyı 2025 yılına kadar Çin'in toplam ham çelik üretiminin %15'inden fazlasını oluşturacak biçimde artırmayı da hedeflemekte. Danışmanlık firmasına göre EAO’ların üretimi 2020 yılındaki toplam çelik üretiminin yaklaşık %10’unu oluşturmaktaydı.

Hedefler, 2020 yılının sonunda Bakanlık tarafından yayınlanan bir taslak planda yer alanlardan daha az iddialıydı. Bakanlık taslağı, EAO üretiminin, toplam ham çelik üretiminin en az %15'ini ya da 2025 yılına kadar en fazla %20'sini oluşturacağını kaleme almıştı.

Geçen yılın ikinci yarısında Çin'in devasa sanayi sektörü kömür kıtlığı nedeniyle elektrik kesintileri yaşarken elektrikli ark ocaklarına geçiş konusunda çelik sektörünü daha dikkatli olmaya zorladı.

Yatırım danışmanlık firması Jinrui Capital’in analizcisi Zhuo Guiqiu, "Taslakla karşılaştırıldığında planda yeralan değişiklikler, olasılıkla yetkililerin daha dikkatli olmak istemesinden kaynaklanıyor.” yorumunda bulundu.

Diğer yandan düzenleyiciler, Çin'in geçen yılki toplam ham çelik üretimini önceki yılda kaydedilen rekor düzeyden daha düşük tutmasının ardından genel çelik üretim kontrollerine bağlı kalacaklarını açıkladılar.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca, ülke yönetiminin, bölgeler arasında ya da farklı mülkiyetler arasında çelik sektörünü biraraya getirmeyi ve yeniden yapılandırmayı teşvik edeceği belirtildi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü