Çin, DTÖ'nün ABD Önderliğindeki Çip İhracat Kısıtlamalarını Daha Yakından İzlemesini İstiyor

11 Nisan 2023

Çin, Dünya Ticaret Örgütü'nü ileri düzey çip üretimini engellemeyi amaçlayan ABD liderliğindeki teknoloji ihracat kısıtlamalarını incelemeye çağırdı.

Cenevre merkezli bir ticaret yetkilisi, Çin'in konuyu gündeme getirdiğini doğruladı. Çin, Mal Ticareti Konseyi'nin iki gün süren gergin toplantısında kısıtlamalara ilişkin denetimin güçlendirilmesini istedi. ABD ise eylemlerinin ulusal güvenlik gerekçeleriyle ilgili olduğunu ve DTÖ tarafından incelemeye tabi tutulmaması gerektiğini söylemişti.

Japonya geçen hafta, Washington'un Ekim ayında açıkladığı kısıtlamalara paralel olarak 23 tür yarı iletken üretim ekipmanının ihracatını kısıtlayacağını bildirdi. Bu açıklama, Hollanda'nın geçen ay çiplerin küçük devrelerini oluşturmak için kullanılan litografi sistemleri pazarına hakim olan ASML Holding’in benzer şekilde ihracatı kısıtlamayı planladığını söylemesinin ardından geldi.

Çin medyası, bu üç ülkenin Çin'e çip ihracatını kısıtlamak için uyum içinde hareket etmesinin "DTÖ'nün adalet ve şeffaflık ilkelerini ihlal ettiğini" söyledi.

Çin, geçen yıl ABD'nin kısıtlamalarına DTÖ şikayetiyle yanıt vermişti ve ABD'nin eylemlerinin, üye ülkeler arasındaki ticareti düzenleyen maddelerle tutarsız olduğunu belirtmişti. Buna karşılık Washington, kısıtlamaların ulusal güvenlik meseleleriyle ilgili olduğunu ve DTÖ Anlaşmazlıkların Halli kapsamında "incelemeye açık veya çözülebilir olmadığını" söylemişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü