Çin e-Ticareti Kırsal Kesimde Tarımsal Satışları Artırıyor

15 Kasım 2021

Çin'de184.800 nüfuslu bir ilçe olan Jianchuan, ülkenin gelişen dijital ekonomisi sayesinde 2020'de aşırı yoksulluktan tamamen kurtuldu. Tarım endüstrisinin katma değeri, COVID-19'a rağmen yıllık bazda yüzde 5,9 artarak 1,2 milyar yuan olarak gerçekleşti ve ilçenin toplam hasılası 5,9 milyar yuan’a ulaştı.

Jianchuan İlçesinin ilk Başkan Yardımcısı Fu Qingyun, her hanenin yoksulluk sınırının üzerinde olmasına rağmen, ilçede yüksek kaliteli tarım ürünleriyle tanınan az gelişmiş bazı alanlar olduğunu söyledi. Satış kanallarının ve lojistik kaynakların eksikliği, ilçedeki yerel çiftçilerin ve işletmelerin karşılaştığı zorluklar arasında.

Bu zorlukları aşmak ve satışları artırmak için; ilçenin e-ticaret merkezi, JD.com, Taobao ve Yunshow.com dahil olmak üzere çeşitli çevrimiçi perakende platformlarıyla işbirliği yaptı. 

58'den fazla yerel işletme, kırmızı patates, barbunya, kinoa ve ceviz gibi ürünleri bölge dışındaki müşterilere satmak için e-ticaret merkezinde faaliyet gösterdi. E-ticaret ve canlı akış pazarlaması, dağıtım maliyetlerinin düşmesine neden oldu.

Şanghay merkezli bir bilgi teknolojisi firması olan Idol Group'un CEO'su Leng Jing, "Platformumuz kırsal alanlardan gelen ürünler için özel bir kanal açtı ve daha hızlı çevrimiçi iş yapmalarına yardımcı oldu" dedi. 

Platforma dahil olan canlı yayıncılar, kırsal kesimden gelen ürünlerin popüler hale geldiğini söylüyor.
 
Platformun bir canlı yayın satış elemanı Wang Zexuan, "Kırsal alanlardan gelen tüm tarım ürünleri son derece popüler. Satışlar, ayakkabı veya çanta gibi önceki en çok satanlardan bile daha iyi. Tarım ürünlerinin satışları en az beş veya on kat arttı," dedi
.
"Fiyat daha düşük, genellikle 50 yuan'ın altında olsa da, satış hacmi yüksek kalıyor. Birçok düzenli tüketici aynı anda iki veya üç şey satın alıyor."
 
Çin'in kırsal kesimde dijital teknolojileri teşvik etmeye yönelik pilot projeleri 2018'de başladı. Fiber optik geniş bant, mobil internet, dijital TV ağları ve yeni nesil internetin inşasını içeren projelerin tamamının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: CGTN
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü