Çin Ekonomisinin Yavaşlaması, Gösterge Demir Cevheri Vadeli İşlemlerini Olumsuz Etkiledi

27 Mayıs 2022

Çin’deki demir cevheri vadeli işlemleri, aşağı yönlü istemin durağan olduğu Perşembe günü (26/05/2022) %4'ten fazla gerilerken, yatırımcılar yerkürenin en büyük ikinci ekonomisinin Korona virüsü kaynaklı kargaşanın ortasında yılın ikinci çeyreğinde daraldığına ilişkin ipuçlarından ötürü endişeye kapıldı.

Çin Başbakanı Li Keqiang Çarşamba günü (25/05/2022) ulusal bir toplantıda yaptığı konuşmada, Çin'in 2020 yılından daha büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu, bazı göstergelerin Mart ayından (2022) bu yana keskin bir biçimde zayıflamaya başladığını dile getirdi. Keqiang, Çin’in yılın ikinci çeyreğinde yeteri düzeyde bir büyüme elde edebilmesi için çabalaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

GF Vadeli İşlemler Firması analizcilerinin hazırladıkları bir notta, "Çelik üreticilerinin karları göreceli olarak düşük olduğundan, ayrıca yıllık üretim kontrolleri beklentilerinin olması nedeniyle eritilmiş demir üretiminde artış için alan sınırlı." yorumu yapılmakta.

Firma ayrıca, demir fiyatlarının önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak çelik ürünleri istemine göre oluşacağını, dolayısıyla tüketim iyi duruma gelmeden önce demir cevheri fiyatlarının dalgalanmaya devam edebileceğini öngörmekte.
Dalian Emtia Borsası DCIOcv1 endeksinde Eylül teslimatları için en çok işlem gören demir cevheri vadeli işlemleri %4,1 oranında gerilemeyle ton başına 806 Yuan’a (120 ABD Doları) inerek 19 Mayıs'tan (2022) bu yana en düşük düzeyi gördü. Greenwich saatine göre 03.30’da ise %2,3 oranında azalışla ton başına 821 Yuan’daydı.

Dalian koklaşabilir taş kömürü fiyatları DJMcv1 endeksinde %1,6 oranında düşüşle ton başına 2.451 Yuan’a, kok kömürü vadeli işlemleri DCJcv1 endeksinde ton başına %1 oranında düşüşle 3.229 Yuan'a geriledi.

Ekim teslimatları için Şanghay Vadeli İşlemler Borsası SRBcv1 endeksinde yapı gereci çelik inşaat demiri ton başına 4.498 Yuan düzeyinde sabit kaldı.

İmalat sektöründe kullanılan sıcak haddelenmiş rulo vadeli işlemleri SHHCcv1 endeksi %0,2 oranında düşüşle ton başına 4.627 Yuan’a geriledi.

Şanghay paslanmaz çelik SHSScv1 endeksinde Haziran teslimatları için vadeli işlemler %0,4 oranında düşerek ton başına 18.530 Yuan’a indi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü