Çin, Grafit için Bir Dizi İhracat İznini Onayladı

20 Aralık 2023

Çin Ticaret Bakanlığı Perşembe günü (14/12/2023) yaptığı açıklamada, ulusal güvenliği korumayı amaçlayan düzenlemelerde 1 Aralık'ta (2023) yapılan değişiklikten bu yana ilk kez, grafit ile ilgili bir dizi ihracat iznini onayladığını duyurdu.

Bakanlık Basın Sözcüsü Shu Jueting, olağan basın toplantısında, Bakanlığının, konu ile ilgili gereklilikleri karşılayan firmalardan birkaçının başvurusunu onayladığını açıkladı.

Yerkürenin en büyük grafit üreticisi, aynı zamanda ihracatçısı durumundaki Çin, içinde bulunduğumuz aydan başlayarak ara mal durumundaki grafit ürünleri için ihracat izni alınması zorunluluğu getirmeye başladı, sözkonusu durum ateşe dayanıklı gereçlerin ayrıca bataryaların üretiminde girdi olarak kullanılan grafitin küresel tedarikinin daha zor olacağı yönündeki endişeleri artırdı.

Pekin yönetimi ayrıca 1 Ağustos'tan (2023) başlayarak yonga üretiminde kullanılan metaller olan galyum ile germanyum için ihracat izin belgesi alınması zorunluluğunu uygulamaya koymuş, dolayısıyla sözkonusu metallerde ilk onayların Eylül ayı (2023) sonunda verilmesi öncesinde Ağustos (2023) ile Eylül (2023) aylarında ihracatın düşmesine neden olmuştu.

Konu ile ilgili bir analizci, Çin'in 2016 yılından başlayarak grafit pulu ile yuvarlak grafit gibi bazı grafit alt türleri için geçici ihracat kontrolleri uyguladığı, önceden beri uygulanmakta olan kontrollerin grafit ile ilgili yeni kuralların uygulanmasını kolaylaştırmış olabileceği yorumunda bulundu.

Çin’den grafit ürünleri ağırlıklı olarak ABD, Japonya ile Güney Kore'ye gönderiliyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü