Çin Hükümeti 1 Haziran’dan İtibaren Küçük Motorlu Araçların Satışında Vergi İndirimine Gidiyor

01 Haziran 2022

Çin Maliye Bakanlığı tarafından 31 Mayıs Salı günü yapılan bir açıklamada, motor büyüklüğü ve fiyatı belli bir seviyeyi geçmeyen motorlu taşıtların satın alma vergisinde indirime gidileceği bildirildi.

Motorlu aracın fiyatı 45 bin doları ve motor hacmi de 2 litreyi geçmemesi durumunda, %10 olan satın alma vergisinin yarıya indirilerek %5 olarak uygulanacağı açıklandı.

Söz konusu indirimin 1 Haziran tarihinden itibaren başlayacağı ve yıl sonuna kadar yürürlükte olacağı duyuruldu.

Pandemi nedeniyle sıkı kapanmaların tekrar gündeme geldiği ülkede, ekonominin kötüye gitmesi nedeniyle Salı günü toplanan kabinenin piyasayı canlandırmak amacıyla bir dizi tedbirler aldığı ve söz konusu vergi indiriminin de bu kapsamda açıklandığı bildirildi.

2009 yılında ilk kez benzer bir vergi indiriminin uygulamaya konulmasının ardından, otomobil satışları %45 oranında artmış ve Çin ABD’yi geride bırakarak küresel ölçekte en büyük otomobil pazarı konumuna yükselmişti.

Çin Binek Otomobil Üreticileri Birliği’nden yapılan açıklamada, bu indirimle birlikte otomobil satışlarının yıl sonunda iki milyon adet artmasını bekledikleri ifade edildi.

Öte yandan, bu uygulamanın klasik yanmalı motorlu araçların lehine olması nedeniyle elektrikli otomobil satışlarında bir miktar azalma olabileceği uyarısı da yapıldı.

Çin hükümetinin bir yandan da elektrikli araçlar için geçerli olan ve yüksek oranları nedeniyle bütçeye önemli ölçüde yük getiren sübvansiyonların 2022 yılından sonra da devam etmesi yönündeki bir takım talepleri üreticiler ile müzakere ettiği belirtiliyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü