Çin, Japonya'ya Çip İhracatı Kısıtlamalarını Durdurması için Çağrı Yaptı

29 Mayıs 2023

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Japonya yarı iletken çiplere yönelik ihracat kontrollerini sonlandırmaya çağrıldı ve söz konusu kısıtlama uluslararası ticaret kurallarını ciddi şekilde ihlal eden bir yanlış olarak nitelendirildi.

Japonya, Hollanda ile birlikte Ocak ayında, bazı çip üretiminde kullanılan araç ve malzemelerin Çin'e satışını sınırlayacak olan ABD ihracat kontrollerine uymayı kabul etti ve 23 tür yarı iletken çip üretim ekipmanının ihracatına kısıtlamalar getirdi.

Japonya tarafından ihracat kontrollerine ilişkin yapılan açıklamalarda, yalnızca uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunma görevinin yerine getirildiği belirtildi.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Çin'in önemli ekonomik ve ticari alanlarda pratik iş birliğini geliştirmek için Japonya ile çalışmaya istekli olduğu kaydedildi. ABD, Çin'in nükleer silah sistemleri ve yapay zekâ sistemleri geliştirmek için kullanılabilecek süper bilgisayarlar üzerindeki çalışmalarını yavaşlatmayı amaçlayan kısıtlamaları geçen yıl getirmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü