Çin, Kamu İşletmelerine Teknoloji Konusunda Kendi Kendine Yetebilme Çağrısında Bulunuyor

10 Mayıs 2023

Çin, ABD ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT'LER) teknolojide kendi kendine yetebilme çağrısında bulundu.

Pek çok Çinli firma ve endüstrinin, ABD tarafının artan ihracat kontrollerinden etkilenmesi nedeniyle Başkan Xi Jinping, yabancı teknolojinin kullanımını azaltmak adına teknoloji konusunda kendi kendine yeterli olma gerekliliğini vurguladı.

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, devlete ait Varlıkları Denetleme ve İdare Komisyonu ile yaptığı toplantının ardından, Çin'in bazı kamu işletmelerini küresel etkiye sahip önde gelen teknoloji şirketlerine dönüştürmeyi hedeflediğini söyledi.

Bilim ve Teknoloji Bakanı Wang Zhigang yaptığı açıklamada, merkezi hükümet tarafından kontrol edilen kamu işletmelerinin "Çin'in üst düzey teknoloji yeterliliği kazanması ve kendini geliştirmesi konusunda" önemli roller oynaması gerektiğini ifade etti. Bakan Zhiganag, "Ülkenin temel ihtiyaçlarını karşılamak, tıkanıklık yaşanan alanlara odaklanmak, kilit teknolojiler savaşını kararlı bir şekilde kazanmak ve ulusal sanayinin güvenliğini etkin bir şekilde sürdürmek için kamu işletmelerini desteklemek gerekiyor." dedi.

Bakan Zhiganag Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kamu işletmelerinin temel araştırmalara yapılan yatırımları artırması, daha fazla yetenekli insan kaynağı çekmesi, teknolojik yeniliği güçlendirmesi ve üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla bağlarını derinleştirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak analistler Çin'in özel işletmelerinin, stratejik endüstrileri yöneten ve daha fazla devlet sübvansiyonu alma eğiliminde olan kamu işletmelerinden daha yenilikçi olduğunu söylüyor.
Geçen hafta Çinli liderler, ABD'yle olan anlaşmazlıklara karşı "stratejik üstünlüğü" kazanmak için uluslararası yarışta modern bir endüstriyel sistem inşa etme ve teknolojik atılımlar gerçekleştirme sözü verdi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü