Çin Karbon Azaltımına Yönelik Pilot Projeler Yürütüyor

26 Aralık 2023

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından yakın zamanda yayınlanan plana göre, ülkenin yeşil ve düşük karbonlu kalkınmasını kısıtlayan darboğazları çözmek için ülke çapında 100 şehir ve bölgede pilot projeler başlatacak.

Pilot projeler, farklı bölgelerin inisiyatifini ve yaratıcılığını teşvik etmeyi amaçlayarak yenilikçi politika ve mekanizmalar geliştirerek kalkınma modelleriyle yeşil dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor. Pilot projeler, farklı bölgelerin coğrafi özelliklerini, kaynak dağılımlarını ve kalkınma temellerini dikkate alarak, yeşil ve düşük karbonlu dönüşüme yönelik çeşitli yolların keşfedilmesine yardımcı olacak.

Çin’de son yıllarda bilim-teknoloji alanında yeniliklerin güçlendirilmesi, politika mekanizmalarının iyileştirilmesi ve halkın katılımının arttırılmasına yönelik uygulanan reformlar olumlu sonuçlar doğurdu. İstatistikler, Çin'in birincil enerji tüketiminde kömürün payında istikrarlı bir düşüş olduğunu gösteriyor. (2012'de %68,5, 2017'de %60,6 ve 2022'de %56,2 olarak kaydedildi.)

Kaynak: People’s Daily Online
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü