Çin, Kömür Dışalımı Kurallarını Sıkılaştırıyor

15 Haziran 2020

Reuters Haber Ajansı, Çin’in, yılın ilk beş ayındaki rekor kömür dışalımı sonrası kamu hizmetleri gibi alt kullanıcılara yönelik dışalım kotaları ve kalite kısıtlamaları yoluyla kömür girişlerini azalttığını bildirdi. Sonuç olarak, dışalımın yaklaşık 30 gün öncesinden arındırılması 90 gün kadar sürebilir. Alım satımcılar birikmiş stokların, müşterilerden çoğunlukla doğu ve güney Çin’deki kamu hizmetleri olmak üzere daha az dışalım ihalesi duyurusu alındığı anlamına geldiğini söylediler. Alım satımcılar bunun yanısıra “Şu anda yalnızca dışalımın reddi konusunda rapor edilen tek tük vaka var. Ancak piyasada oluşan ortak görüş, daha fazla limanın (Çin limanları Ç.N.) kota uygulama politikasını kesinlikle uygulayabileceğidir.” biçimindeki görüşlerini de eklediler.     
 
Fuzhou limanından bir yetkili ayrıca gümrükler merkez ofisinin kamu hizmetleri için yapılan dışalıma kotalar koyduğunu ve liman otoritesinin de sözkonusu bu kotalara uymayan bazı gönderimlerin ülkeye girişini reddettiğini söyledi. Fuzhou limanı, güç üretimi konusunda çalışan bir kamu şirketi tarafından kiralanmış ve 2020 yılı için 1,2 milyon ton olan dışalım kotasını aşmış olan kargo gemisinin limana yanaşmasına izin vermeyecektir.
 
Çinli yetkililer zor durumdaki yerli kömür madencilerini desteklemeye çalışıyorlar, dolayısıyla analistler de dışalımın yılın ikinci yarısında 2019 yılının aynı dönem rakamının dörtte birine düşmesini bekliyorlar.
 
Çin’in kömür dışalımı Ocak-Mayıs döneminde yıllık %16,8 oranında artışla 148,71 milyon ton olarak gerçekleşti.
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü