Çin Kömürü Sıkılaştırma Sözü Verdi

20 Mayıs 2021

22 ve 23 Nisan'da ABD'nin ev sahipliği yaptığı İklim Liderleri Zirvesi'nde, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2021-2025 yılları arasında "kömür tüketimindeki büyümeyi kontrol etme" ve 2026-2030'dan itibaren kömür tüketimini azaltma sözü verdi. Bu kömür kısıtlaması vaadi, bazılarının Çin tarafından açıklanan iklim hedeflerinin yeterince iddialı olmadığı yönündeki eleştirilerinin ortasında geldi.

Zirvede Xi, 14. Beş Yıllık Plan dönemi (2021-2025) için kömür tüketimindeki artışa kısıtlamalar ve 15. Beş Yıllık Plan (2026-2030) için indirimlerle birlikte kömür enerjisi üzerinde sıkı yeni kontroller açıkladı. Çin ayrıca, 2030 karbon zirvesi ve 2060 karbon nötr hedeflerine uygun olarak en yüksek karbon emisyonlarına ulaşmak için bir eylem planı hazırlıyor ve bölgelere, endüstrilere ve şirketlere mümkün olduğunca erken zirveye ulaşma desteği veriyor.

Xi, "Çin, karbon zirvesinden karbon nötrlüğüne geçme taahhüdünü, pek çok gelişmiş ülkeyi gerektirebileceğinden çok daha kısa bir sürede taahhüt etti ve bu, Çin'in olağanüstü zorlu çabalarını gerektiriyor." Dedi. Bir hafta önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Yu Lecheng, Çin ve gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğine tepki verme konusunda farklı aşamalarda olduklarını ve Çin'in şimdiden olağanüstü hedefler koyduğunu söyledi.

Kaynak: Earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü