Çin Merkez Bankası Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınma için Para Politikası Araçlarını Genişletiyor

30 Ocak 2023

Çin Merkez Bankası finans sektöründeki yeşil teknolojiler ile nakliye ve lojistik sektörünün desteklenmesi için geliştirdiği üç para politikası aracının süresini uzatma kararı aldı. Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, karbon emisyonunun azaltımını desteklemek için sunulan kredi paketlerinin vadesinin, yeşil finans konusundaki uluslararası iş birliğini derinleştirmek için kredi programlarına bazı yerel ve yabancı finans kuruluşlarının da dahil edilmesiyle birlikte 2024'ün sonuna kadar uzatılacağı belirtildi. Temiz ve verimli kömür kullanımını teşvik etmeye yönelik finansman aracının vadesinin 2023 yılı sonuna, nakliye ve lojistik sektörüne yönelik finansman aracının vadesinin ise haziran ayı sonuna kadar uzattığını açıkladı.

Banka, kredi programının, yeşil ve düşük karbonlu kalkınmaya yönelik dönüşümün hızlandırılması, karbon emisyonlarında zirvenin görülmesi ve ardından karbon nötr hedeflerine ulaşılması için 2024'ün sonuna kadar uygulanacağı vurgulandı. Banka, bir sonraki adımda, kapsayıcı finans, yeşil kalkınma, bilimsel ve teknolojik yenilik, altyapı inşaatı ve diğer kilit alanlar için yapısal para politikası araçlarıyla desteği artırarak devam etme taahhüdü verdi.

Öte yandan Çin Merkez Bankası, kredi araçlarını genişletme hamlesinin ihtiyatlı para politikasının kesin ve etkili bir şekilde uygulanmasına yardımcı olacağını, finansal kurumların yeşil kalkınma ve diğer alanlara desteği artırmasına rehberlik edeceğini vurguladı. Çin Merkez Bankası verilerine göre, yapısal araçlarla sağlanan krediler 2022'nin sonunda yaklaşık 6,45 trilyon yuana (950,98 milyar $) ulaştı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü