Çin Pazarı Küresel Otomotiv Firmaları İçin Ümit Işığı Oldu

12 Aralık 2020

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından 11 Aralık 2020 Cuma günü Pekin’de toplanan olağan kongre esnasında yapılan açıklamada, motorlu araç satışlarının bu yılsonu itibarıyla 25.3 milyon adede ulaşmasını bekledikleri ifade edildi.

Konferansta söz alan CAAM üst düzey yetkilisi Xu Haidong, yılsonuna kadar toplam 20.2 milyon adet binek otomobil ve 5.1 milyon adet de kamyon ve otobüs benzeri ticari araç satılacağını tahmin ettiklerini söyledi. 2019 yılında Çin’de toplam 25.77 milyon adet motorlu taşıt satılmıştı.

Bu yıl otomotiv sektörüne büyük miktarda teşvikler sağlandığını ve bunun önümüzdeki yıl araç fiyatlarına kampanyalar ve iskontolar şeklinde yansıyacağına değinen Haidong, araç satışlarının önümüzdeki yıl %4’lük bir artışla 26.3 milyon adede ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Birlik tarafından yapılan açıklamaların devamında, bu yıl yeni nesil enerjilerle çalışan 1.3 milyon adet araç satıldığı ve gelecek yıl bu rakamın 1.8 milyon adede ulaşmasının olası olduğu da ifade edildi.

CAAM tarafından açıklanan verilere göre, Kasım ayında otomobil satışları yıllık bazda %12.6 oranında artarak, 2.77 milyon adede ulaştı. Otomobil satışlarının Kasım ayı ile birlikte son sekiz aydır düzenli bir şekilde artmakta olduğu bildirildi. Kasım ayında yeni nesil araç satışlarındaki artışın ise %105 olduğu ve toplamda 200 bin adede ulaştığı öğrenildi.

Küresel otomotiv sanayisinin Kovid-19 salgını nedeniyle çok ciddi bir şekilde sarsılmasıyla birlikte, salgından kendini nispeten erken toparlayan Çin’in motorlu araç pazarı, otomotiv üreticileri için bir ümit ışığı haline geldi. Volkswagen, GM, Toyota ve Honda, Çin’deki otomobil satışlarının artması nedeniyle yılsonu karlılık beklentilerini yükselten firmalar arasında yer aldılar.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü