Çin Pazarı Küresel Otomotiv Sanayisinin Krizden Çıkma Sürecine Önderlik Ediyor

11 Kasım 2020

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) Ekim ayı motorlu araç satış verilerini 11 Kasım 2020 Çarşamba günü açıkladı. Ekim ayında satılan toplam motorlu araç sayısı 2.57 milyon adet oldu.

Açıklanan verilere göre Ekim ayında araç satışları bir önceki yıla kıyasla %12.5 arttı. Yedinci ayı da artışla kapatan Çin otomobil piyasası kovid-19 salgınının yarattığı krizden çıkma sürecinde küresel otomotiv sanayisine önderlik eden bir portre çiziyor.

Çin pazarındaki otomobil satışlarının artmasına bağlı olarak, aralarında Honda ve Toyota’nın da olduğu küresel otomotiv üreticileri yılsonu kar hedeflerini yakın zaman önce yükselterek revize etmişlerdi. Çin’deki genel ekonomik iyileşmenin de hız kazandığı ve Nisan-Haziran arasında %3.2 olan büyüme oranının, Temmuz-Eylül döneminde %4.9’a yükseldiği bildirildi.

Çin’de Eylül ve Ekim ayları geleneksel olarak otomobil satışlarının zirveye ulaştığı altın ve gümüş aylar olarak adlandırılıyor.

CAAM verilerine göre Ekim ayında binek otomobil satışları %9 oranında artarken, bazı otomobil markalarının satış rakamlarındaki artış oranı iki haneli sayılara ulaştı. Çin otomotiv pazarının yaklaşık dörtte birini oluşturan ticari vasıta satışlarındaki artış da %30’a ulaştı. Kamunun alt yapı yatırım projelerinin çoğalması ve araç sahiplerinin yeni emisyon mevzuatıyla uyumlu teknolojilere geçmek istemeleri nedeniyle, ticari araç satışlarının bu seviyelere ulaştığı belirtildi.

Bataryalı, hibrit ve hidrojen yakıtlı araçlar, yeni nesil enerji adı altında toplanıyor. Yeni nesil enerjili araç satışları da %105 oranında artarak toplamda 160bin adede ulaştı ve Ekim ile birlikte arka arkaya dördüncü ayı da artışla kapatmış oldu.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü