Çin Sanayi Bakanı Wei: “Sanayi Sektörünün 2020 yılında İstikrarlı Bir Şekilde Büyüyeceğine Olan İnancımız Tam”

20 Ocak 2020

Çin Sanayi Bakanı Miao Wei bugün (20 Ocak 2020) basına verdiği demeçte, sanayi sektörünün zor günlerden geçmekte olduğunu ancak hükümetin vergi indirimleri ve diğer kapsamlı politika tedbirleri ile sektörü destekleme kararı aldığını açıkladı. Wei, ekonomideki bütün olumsuz şartlara rağmen, alınacak tedbirler sayesinde sektörün 2020 yılında da istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğine emin olduklarını belirtti.

Çin’de sanayi üretimi geçtiğimiz Aralık ayında beklentilerin üzerinde bir sıçrama kaydederek %6.9 oranında yükselmiş ve 2019’daki yıllık üretim artışı da %5.7 olarak açıklanmıştı. 2019 yılında ekonomik büyüme ise %6.1’de kaldı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin açısından bu rakam 1990 yılından bu yana kaydedilen en düşük büyüme rakamı olarak kayıtlara geçti.

2020 yılında alınacak tedbirlerle kurumsal sanayi şirketlerinin fonlama maliyetleri üzerindeki baskıyı hafifleteceklerini söyleyen Miao Wei, özellikle imalat sektörüne önem verdiklerini ve ülkenin sanayiye bağlı büyüme modelini istikrarlı bir şekilde sürdürmeye kararlı olduklarını da sözlerine ekledi. Wei ayrıca 2019 yılında hükümetçe uygulanan sektöre yönelik vergi ve harç indirimleri toplamının 292 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Sanayi Bakanı Wei, bir diğer destek tedbiri olarak da imalat süreçlerinde yeni buluşların önünü açmak ve sektörü geliştirmek amacıyla yapılacak AR-GE projelerine hem dolaysız mali destek, hem de çeşitli politika teşvikleri sağlamayı planladıklarını söyledi.

Konuşmasının sonunda Washington’un Huawei’ye uyguladığı yaptırım ve boykot taleplerini de dolaylı olarak eleştiren Sanayi Bakanı Wei, Çin’deki 5G iletişim altyapısı ihalelerinin tüm yabancı şirketlere açık olacağını belirterek, teknolojiye ilişkin konuların politize edilmesine karşı olduklarını ve bu konuda uluslararası rekabet koşullarına uygun olmayan adımların atılmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü