Çin Teknoloji Devi Baidu’dan Toyota ve Geely Otonom Sürüş Desteği

08 Temmuz 2019

Çin’in en yaygın internet arama motorunun geliştiricisi ve işleticisi olarak adını duyuran teknoloji firması Baidu’nun, Japon Toyota ve diğer bir otomobil devi olan Geely ile birlikte teknolojik ortaklık anlaşması yaptığı öğrenildi. Anlaşmanın içeriğinin ise yapay zeka ve sürücüsüz otomobil teknolojilerinden oluştuğu bildirildi.

Firmalar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, her iki otomotiv firmasına ait belli bazı modellerin, Baidu tarafından geliştirilmekte olan ‘Apollo Otonom Sürüş’ platformuna dahil edilecekleri açıklandı.

Proje ve anlaşma kapsamında Toyota’nın e-Palet isimli, tanıtımı yeni yapılan elektrikli toplu taşım aracının, Baidu tarafından halen geliştirilmekte olan ‘Apollo Minibüs’ adlı otonom toplu taşım araçlarda kullanılmak üzere tasarlanan yazılımı kullanmaya başlayacağı bildirildi.

Öte yandan Geely firmasınca üretilecek bazı modellerin ise, Baidu’nun yeni nesil enerjili araçlar için geliştirmekte olduğu yapay zeka uygulamalarından olan akıllı bağlantı ve akıllı ulaşım teknolojileri platformuna dahil edileceği bilgisi verildi.

Dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip olan Çin, otonom sürüş ve akıllı araç teknolojileri konusunda Tesla ve Waymo gibi dünya lideri konumundaki firmalarla rekabet etmek adına, kendi yerli teknoloji firmalarını güçlü bir şekilde desteklemesi ile biliniyor.

Şu anda Şangay ve Pekin kentleri otonom sürüş teknolojilerinin deneme sürüşleri için pilot bölgeler olarak belirlenmiş bulunuyor. Bu kapsamda Baidu’nun da bazı pilot bölgelerde deneme sürüşü yapma yetkisi bulunduğu biliniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü