Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Sanayi Üretimi, Mayıs Ayı, Koronavirüs, Pandemi

16 Haziran 2020

Çin Ulusal İstatistik Bürosu Mayıs ayına ilişkin fabrika ve sanayi üretimi verilerini dün (15 Mayıs 2020) açıkladı. Karantina tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından ilk kez Nisan ayında canlanmaya başlayan sanayi üretiminin, Mayıs ayında da artmaya devam ettiği bildirildi. Fakat artış oranının beklentilerin bir miktar altında kalması nedeniyle, bu ekonomik toparlanma sürecinin kırılganlığına da dikkat çekildi. Ayrıca perakende sektörü ve yatırımlardaki daralmanın halen devam ediyor olmasının da krizin henüz bitmediğine dair görüşleri güçlendirdiği belirtildi.

Analistler özellikle çelik üretimi ve otomobil satışlarında yaşanan artışın ve sanayi parklarının birbiri ardına açılmasının yarattığı olumlu havanın devam etmesini bekliyorlar. Fakat koronavirüs salgınında bir ikinci dalga beklentisinin ortaya çıkmış olması bu iyimser beklentileri bir miktar gölgeliyor.

Açıklanan verilere göre sanayi üretimi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4.4 oranında artış göstererek geçtiğimiz Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Reuters tarafından bu konuda önceden yapılan bir ankette ise Mayıs ayındaki üretim artışı analistler tarafından %5.0 olarak tahmin edilmişti.

Ekonomistler küresel karantina tedbirleri nedeniyle ihracata yönelik siparişlerin son derece azalmış olduğunu, bu nedenle de Çin’de faaliyet gösteren fabrikaların yurt içi taleplere daha bağımlı bir hale geldiğini belirttiler.
Raporda ayrıca, sabit sermaye yatırımlarının Ocak-Mayıs arasındaki dönemde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %6.3 oranında azaldığı bildirilirken, toplam yatırımların %60’ına tekabül eden özel sektör sabit sermaye yatırımlarının ise aynı dönemde %9.6 azaldığı belirtildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü