Çin, Yapay Zeka Hizmetlerini Kontrol Altına Almak İçin Önlemler Öneriyor

11 Nisan 2023

Çin'in siber uzay idaresi Salı günü, yapay zeka hizmetlerini yönetmek için taslak önlemleri açıkladı ve firmaların halka arzlarını başlatmadan önce yetkililere güvenlik değerlendirmeleri sunmalarını istedi.

Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) tarafından hazırlanan kurallar, birçok hükümetin, OpenAI'nın ChatGPT'sinin piyasaya sürülmesinden sonraki aylarda yatırım ve tüketici popülaritesinde yaşanan artışla birlikte gelişmekte olan teknolojinin tehlikelerini nasıl azaltacağını düşündüğü sırada gündeme geldi. Ayrıca, bu tedbirler aralarında Baidu, SenseTime ve Alibaba'nın da bulunduğu bir dizi Çinli teknoloji devinin, sohbet robotlarından görüntü oluşturuculara kadar çeşitli uygulamalara olanak veren yeni yapay zeka modellerini geçtiğimiz haftalarda sergilemesinin ardından geldi.

CAC, Çin'in yapay zeka inovasyonunu ve uygulamasını desteklediğini ve güvenli yazılım, araç ve veri kaynaklarının kullanımını teşvik ettiğini, ancak yapay zeka tarafından üretilen içeriğin ülkenin temel sosyalist değerleriyle uyumlu olması gerektiğini söyledi. Yapay zeka ürünlerini eğitmek için kullanılan verilerin meşruiyetinden sağlayıcıların sorumlu olacağı ve algoritmalar tasarlanırken ve eğitim verileri oluşturulurken ayrımcılığı önlemek için önlemler alınması gerektiği belirtildi. CAC ayrıca, hizmet sağlayıcıların, kullanıcıların gerçek kimliklerini ve ilgili bilgilerini sunmalarını istemesi gerektiğini de söyledi. Sağlayıcılar, kurallara uymadıkları takdirde para cezasına çarptırılacak, hizmetleri askıya alınacak ve hatta cezai soruşturmalarla karşı karşıya kalacaklar.

Kamuoyu 10 Mayıs'a kadar öneriler hakkında fikir verebilecek. Önlemlerin bu yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü