Çin Yeşil Alüminyum Sertifikasyonunu Artırıyor

07 Kasım 2023

2023 yılı Haziran ayından itibaren düşük karbonlu alüminyum sertifikalandırmaya başlayan Çin Yeşil Metal Sertifikasyon Merkezi’nden (CGMC) yapılan açıklamada, bu yıl yaklaşık 2,75 milyon metrik tonluk (mt) üretimin “yeşil” olarak akredite edilmesinin beklendiği, bunun da Çin’in üretiminin yaklaşık %7’sine tekabül ettiği belirtildi.  2024’te akredite edilen miktarın 4 milyon tona çıkmasının bekleniyor.

Çin açık ara dünyanın en büyük alüminyum üreticisi konumunda bulunuyor ve üretimdeki yoğun elektrik kullanımı göz önüne alındığında, sektörün oldukça kirletici olabileceği belirtiliyor. Çin’de alüminyum üretiminde kullanılan enerji esas olarak kömürden sağlanıyor, ancak sektör üretimde hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanımını artırıyor.

Çin Demir Dışı Metal Endüstrisi Birliği bünyesindeki Çin Yeşil Metal Sertifikasyon Merkezi müdürü Ma Cunzhen, Reuters’a verdiği demeçte, Apple, Audi ve BMW gibi küresel markalardan gelen daha yeşil bir tedarik zinciri talebinin, Çinli üreticileri düşük emisyonlu ürünler ürettiklerine dair kanıt aramaya ittiğini söyledi.

Ma, Çin Yeşil Metal Sertifikasyon Merkezi’nin şu ana kadar ülkenin Çin’in en büyük izabe tesisleri de dâhil olmak üzere 28 şirketten 2,24 milyon ton yeşil alüminyumu sertifikalandırdığını ve yıl sonuna kadar 500.000 mt alüminyumun daha değerlendirileceğini belirtti. Çin Yeşil Metal Sertifikasyon Merkezi’nin hidro, rüzgâr veya güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilen alüminyum için sertifika verdiğini belirten Ma, Çin’de elektroliz işlemi için kömürden elde edilen enerjinin kullanıldığında birincil alüminyumda ton başına yaklaşık 14 ton CO2 açığa çıktığını, enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynakları kullanıldığında ise açığa çıkan CO2 miktarının 2 tonun altına düşebileceğini söyledi. Ma, 2026’da tam olarak yürürlüğe girecek olan Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın yeşil sertifikasyon talebini daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü