Çin’de Çelik Mamul İthalatına Anti Damping Vergisi Geliyor

29 Temmuz 2019

Çin Ticaret Bakanlığı’nca bugün ( 22 Temmuz 2019) yapılan resmi açıklamada, Avrupa Birliği, Japonya, Güney Kore ve Endonezya’dan ithal edilen bazı paslanmaz çelik ürün gruplarına anti damping gümrük vergisi uygulanacağı duyuruldu.

23 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak uygulamaya göre, söz konusu ülkelerden ithal edilecek sıcak çekme çelik levha ve kütük çelik ürünlerine %18.1 ila %103.1 oranlarında gümrük vergisi tahakkuk ettirileceği belirtildi.
Anti damping kararının geçen sene Temmuz ayında kamu sermayeli çelik şirketi Shanxi Taigang’ın şikayet dilekçesi vermesinin ardından başlatılan incelemenin sonucunda alındığı açıklandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şikayet üzerine hazırlanan denetim raporunun sonucuna göre, ithal edilen söz konusu ürün gruplarında yerli çelik sanayiine zarar verecek ölçüde damping uygulandığının tespit edildiği belirtildi.
Paslanmaz özellikli kütük ve sıcak çekme çelik malzemelerin Çin’de ağırlıklı olarak soğuk çekme ürün için hammadde olarak kullanıldığı, ayrıca gemi inşaatı, demiryolu ve konteyner imalatı gibi değişik alanlarda da kullanıldığı biliniyor.

Çin hali hazırda dünyanın en büyük çelik üreticisi konumunda bulunuyor. Paslanmaz Çelik Üreticileri Birliği’nin verilerine göre çelik üretimi 2018 yılında bir önceki yıla oranla %2.4 artarak, toplam 26.71 milyon ton olarak gerçekleşti.

2018 yılında yapılan toplam çelik ithalatı ise bir önceki yıla oranla %53.7 artarak 1.85 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

Kaynak: Reuter web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü