Çin’de Demir Cevheri Stokları Artmaya Devam Ettikçe Sıkıntılar Derinleşiyor

11 Mart 2024

Çin'de demir cevherine olan talepte düş kırıklığı yaşanması sonucu piyasanın artan stoklarla karşı karşıya gelmesiyle ülkede demir cevherinin fiyatı neredeyse %5 oranında düşerek ton başına 110 ABD Doları sınırına doğru geriledi.

Çin’deki çelik üretimi, ülkedeki taşınmaz mal alım satımları ile üretim çalışmalarının baskı altında kalması nedeniyle Ocak ayı (2024) başında ulaşmış olduğu doruk noktasından neredeyse dörtte bir oranında geriye düştü. Pekin'de Pazartesi günü (11/03/2024) sona eren yıllık Ulusal Halk Kongresi, talepte artışa ilişkin çok az umut verirken Çin limanlarındaki demir cevheri stokları bir yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

Singapur borsasında demir cevheri vadeli işlemlerinin fiyatı yerel saatle 11:35’den başlayarak %4,6 oranında düşüşle ton başına 110,55 ABD Doları’na gerileyerek Ağustos ayından (2023) bu yana en düşük kapanış fiyatına doğru ilerledi. Çin’in Dalian kentindeki emtia borsasında ise demir cevheri vadeli işlemlerinin fiyatı %3,7 oranında düşerken, Şangay borsasında çelik vadeli işlemlerinin fiyatında da düşüş yaşandı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü