Çin’de Elektrikli Araç Pazarına Sağlanan Devlet Desteği Politikasında Değişikliğe Gidildi

27 Mart 2019

Çin Maliye Bakanlığı tarafından alınan bir kararla, elektrikli araç yatırımlarının devlet desteğinden yararlanabilmesi için gereken şartlar zorlaştırıldı, ayrıca hak eden şirketlere yapılacak ödemelerde de kesintiye gidileceği açıklandı.
2016 yılında elektrikli araç sektöründe satışları artırmak ve teknolojiyi geliştirmek amacıyla beş yıllık bir destek programı açıklanmıştı. Ancak o tarihten bu yana sürekli azaltılan destek miktarının 2020 yılı sonuna kadar tamamen devre dışı bırakılacağı belirtildi. Öte yandan bu politika değişikliği, sektördeki bazı firmaların söz konusu destek fonuna bağımlı durumda olması nedeniyle eleştirilere yol açtı.
Kararın açıklanmasının ardından Çin’deki elektrikli araç sektörünün önemli oyuncularından BYD, BAIC Blue Park ve batarya üreticisi Contemporary Amperex Technology gibi firmaların Şangay ve Shenzen borsalarında işlem gören hisse senetlerinde %1 ila %2,5 arasında düşüşler yaşandı.
Çin’deki otomobil satışları 1990 yılından bu yana ilk kez geçen sene düşüş göstermiş olmasına karşın, elektrikli araç pazarı büyüme eğilimini sürdürmeyi başarmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü