Çin’de Elektrikli Araç Üretim Kotalarının Geçici Olarak Gevşetilmesi Planlanıyor

24 Haziran 2020

Çin Sanayi Bakanlığından dün (22 Haziran) yapılan bir açıklamada önümüzdeki dönemde elektrikli araç üretimini teşvik etmek ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla yürürlükte olan üretim kota miktarlarının geçici olarak gevşetilmesinin planlandığı bildirildi. Alınan bu kararla, salgın nedeniyle zor durumda olan otomotiv sektörüne destek verileceği ve otomobil satışlarının canlandırılmasının hedeflendiği belirtildi. Hava kirliliği problemi sıralamasında dünyada başı çeken ülkelerden birisi olan Çin’de, fosil yakıtlı araç üretiminin kontrol altında tutulması amacıyla çok sıkı tedbirler uygulanıyor.

Çin’de faaliyet gösteren otomotiv üreticileri, yeni nesil enerjili araç olarak tabir edilen elektrikli, hibrit ya da hidrojen yakıtlı araçları ürettikleri ölçüde artı puan elde ederek, bu artı puanları diğer klasik yanmalı motorlu araç üretiminden kaynaklanan eksi puanlardan düşmek suretiyle bir denge yaratmak zorunda kalıyorlar. Bu durum özellikle piyasaların canlı olmadığı dönemlerde otomotiv sanayicileri üzerinde finansal baskı yaratabiliyor.

Sanayi Bakanlığından yapılan açıklamada, mevcut kota uygulamasında bir istisna yapılarak, otomotiv sanayicilerinin klasik yanmalı motorlu araç üretiminden bu yılsonuna kadar topladıkları negatif puanları gelecek yıl elde edecekleri yeşil puanlardan düşmelerine olanak tanınacağı belirtildi. Bir nevi yükümlülük ertelemesi anlamına gelen bu uygulama ile otomobil üreticilerinin bu yıl bir nebze rahatlatılması amaçlanıyor. Yeni nesil enerjili araç segmentinde üreticilerin yeni modeller yaratıp lanse etmeleri diğerlerine göre çok daha maliyetli bir süreç teşkil ediyor. Kotaların gevşetilmesi ile birlikte üreticilerin hem yeni model lansmanlarını erteleme olanağına kavuşmaları hem de yüksek maliyetli ve iddialı pazarlama kampanyaları düzenlemek zorunda da kalmamaları hedefleniyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü