Çin’de Eylül Ayında Sanayi Sektörü Şirketlerinin Karları Önemli Ölçüde Azaldı

28 Ekim 2019

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından dün (26 Ekim 2019) açıklanan verilerde, Eylül ayında sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin karlarının geçen yıl aynı aya oranla %5.3 azaldığı görüldü. Sanayi sektörü şirketlerinin karları Ağustos ayında da %2 oranında azalmıştı.

Ocak-Eylül arasını kapsayan dönemde is, sanayi sektörü firmalarının karlarının bir önceki yıl aynı döneme oranla %2.1 azaldığı belirtildi. Kamu sermayeli sanayi şirketlerinin karlarının ise %9.6 azaldığı açıklandı.

Uzmanlarca, karların azalmasına neden olarak özellikle dış piyasada satış miktarlarının artmaması ve buna bağlı olarak sanayi ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarının da düşmesi gösteriliyor.

Kar daralmasından en çok etkilenen sektörlerin başında petrol, kömür ve rafineri sektörlerinin geldiği ve bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin karlarındaki daralmanın %53.5’a ulaştığı belirtildi.

Öte yandan Reuters tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette, Çin ekonomisinin 2019 yılında %6.2 oranında büyümesinin beklendiği ve hükümetin olumsuz küresel ekonomik şartları çeşitli teşviklerle bertaraf etmeye çalışmasına karşın, büyüme rakamının 2020’de de %5.9’u geçemeyeceği tahmin edilmişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü