Çin’de Fabrika Faaliyetlerinin Nisan Ayında da Artacağı Tahmin Ediliyor

28 Nisan 2020

Sıkı koronavirüs tedbirlerinin ardından fabrika ve işyerlerinin tekrar açılmaya başlaması ile birlikte Çin’de Mart ayında artışa geçen fabrika faaliyetlerinin Nisan ayında da artmaya devam etmesi bekleniyor.

Çin’in imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri önümüzdeki Perşembe günü (30 Nisan 2020) resmi olarak açıklanacak. Reuters tarafından 32 ekonomist arasında yapılan ankete verilen cevapların ortalaması, Nisan Ayında Çin’in imalat PMI değerinin 51 puan olacağı yönünde şekillendi. Mart ayında Çin’in imalat PMI endeksi resmen 52 olarak açıklanmıştı.

Morgan Stanley tarafından konu ile ilgili yapılan bir yorumda, Çin’deki ekonomik iyileşmenin lokomotif gücünün üretimin tekrardan başlaması olduğu ancak, şu an ekonomik büyümenin önündeki esas darboğazın talep kaynaklı olduğu vurgulandı. Küresel talebin hala çok zayıf olduğuna ve sosyal mesafe kurallarının devam etmesi nedeniyle tüketim tarafında beklenen canlanmanın gerçekleşemediğine dikkat çekildi.

Dış talebin ciddi oranda düşeceği beklentisinde olan Çinli sanayicilerin, üretimlerini belli bir miktarın üzerine çıkarma konusunda çekinceli davrandıkları belirtiliyor.

Çin’den son gelen resmi verilere göre 15 Nisan tarihi itibarıyla orta ve küçük ölçekli işletmelerin %84ü tekrar faaliyete geçmiş bulunuyor. 24 Mart tarihinde ise bu işletmelerin %71.7si faaliyete geçmişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü