Çin’de Fabrika Üretim Faaliyetleri Eylül Ayında Sert Bir Şekilde Düştü

03 Ekim 2022

Caixin/Markit özel araştırma kuruluşu tarafından hazırlanan Çin Eylül ayı satın alma yöneticileri endeksine (PMI) ilişkin veriler 30 Eylül Cuma günü kamuoyu ile paylaşıldı.

Açıklanan verilere göre, virüs salgınına bağlı kapanmalar ve satışlarda yaşanan düşüşler nedeniyle ülke genelinde fabrika üretim faaliyetlerinde yaşanan daralmanın Eylül ayında daha da hızlandığı bildirildi.

Çin mallarına olan küresel talebin de zayıflaması ile birlikte ihracat siparişleri son dört ayın en düşük seviyesine gerileyerek, imalat sektörü üzerindeki baskıyı arttırdı.

PMI endeksi beklentilerin de üzerinde bir düşüş göstererek Ağustos ayında 49,5 puan olarak ölçülen endeks, Eylül ayında 48,1 puana geriledi.
Araştırmaya katılan firmaların büyük çoğunluğu söz konusu olumsuz etkilerin özellikle kovid 19 virüs salgınına bağlı kapanmalardan kaynaklandığını ifade ettiler.

İmalat sektöründe hem arz hem de talep eş zamanlı olarak küçüldü. Virüs salgını Hainan bölgesinde azalırken, diğer birçok önemli sanayi bölgesinde ise kötüye gitti ve hasta sayısında patlamalar yaşandı. Kapanma tedbirleri uygulanan bu bölgelerde hem üretim hem de piyasa talebi olumsuz etkilendi.

Olumlu olarak değerlendirilebilecek bir nokta ise girdi maliyetleri oldu. Hammaddelere olan talebin azalmasıyla birlikte, imalat sektöründeki girdi maliyetleri Ağustos ayının ardından Eylül’de de azalmaya devam etti.

Hali hazırda Çin’de yaşanan en önemli sorunlar arasında, yetersiz istihdam, zayıf piyasa talebi ve ekonomik beklentilerin inişli çıkışlı bir seyir izleyerek planlamayı zorlaştırması gibi etkenler sıralandı.

Şu anda Çin’in kovid 19 salgınını tamamen bitirmeyi hedefleyen politikasının başarılı olabileceğine ilişkin bazı işaretler ve veriler bulunduğu ve bu veriler ışığında bazı analistlerin yıl sonunda %3’lük bir büyümenin gerçekleşmesini olası gördükleri bildirildi.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü