Çin’de Hızla Büyüyen Hidrojen Yatırımları, Platin İstemindeki Büyümeyi Güdülüyor

26 Ağustos 2022

Çin’in 2030 yılına kadar yalnızca düşük karbonlu enerji kaynaklarına sahip olma, 2060 yılına kadar ise sıfır karbon salınımına ulaşma planının bir sonucu olarak platin grubu metallere (PGM) olan isteminin artmaya devam etmesi olası.
Ülke ayrıca, hidrojen yakıt hücreli elektrikli araç (HYHEA) filosunu, yalnızca satışlarda sübvansiyonlar uygulamaktan daha çok, yakıt dolumu altyapısı da içerisinde olmak üzere tüm hidrojen değer zincirini geliştirmeyi amaçlayan girişimlerle büyütmeyi planlamakta.

Çin ülke yönetimi, hidrojen yakıt hücreli elektrikli araç satışlarının 2035 yılına kadar bir milyona ulaştığını görmek istiyor.

Çin, günümüzde platin grubu metallerde yerkürenin en büyük tüketici pazarı olup küresel istemin %30'undan fazlasını oluşturmaktadır.

Yerküre Platin Yatırım Konseyi (YPYK), platin grubu metallerin benzersiz katalitik özelliklere sahip olduğunu, proton değişim membranı (PDM) teknolojilerinde (Proton değişim membranı teknolojileri, yakıtta depolanan kimyasal enerjiyi doğrudan, verimli bir biçimde elektrik enerjisine dönüştüren, tek yan ürün olarak ise suyu oluşturan, dolayısıyla enerji kullanımını, kirletici salınımları ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma potansiyeline sahip teknolojilerdir. Ç.N.) kullanıldığını, dolayısıyla bu nedenle Çin'deki PDZ yatırımlarının arkasındaki ivmenin arttığını dile getiriyor.

Örneğin, sürdürülebilir teknoloji firması Johnson Matthey, bölgedeki müşterileri için kritik bileşenleri üretmek amaçlı yüksek teknolojili bir tesisle birlikte yakıt hücresi operasyonlarını Çin'e doğru genişletti.

Firma ayrıca, Çin'de yeşil ve mavi hidrojen yakıt hücreleri ile karbondan arındırma teknolojilerini geliştirme konusunda Çinli kimya firması Sinopec ile birlikte çalışıyor.

Çin’de patlama yapan PDM yatırımlarına bir başka örnek de Changshu bölgesinde büyük ölçekli yakıt hücresi katalizör tesisine yatırım yapan dairesel gereç teknolojisi firması Umicore. Umicore’un tesisi, ülkenin hidrojene dayalı ulaşım düzenine geçişini hızlandırmaya yardımcı olacak.

Ülkede seri üretimi gerçekleştirilen ilk HYHEA olan Changan SL03 sedan, test çalışmalarını geçti ve içinde bulunduğumuz yılın sonuna doğru pazara sürülecek.

Çin'deki bir diğer gelişme, kullanılmış otomotiv katalizörlerinden değerli metalleri geri kazanmak ve daha sürdürülebilir bir döngüsel ekonomi sağlamak amacıyla kimya firmaları BASF ile Heraeus’un ortak yatırıma girişmeleri oldu.
Geri kazanılan platin grubu metaller otomotiv, kimya, elektronik ile yeşil hidrojen endüstrileri için yeni ürünler oluşturmak amacıyla kullanılacak.


Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü