Çin’de İmalat Sektörü Üretimi Ekim Ayında Hız Kesti

15 Kasım 2022

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 15 Kasım Salı günü açıklanan verilere göre, imalat sanayi üretimindeki artış Ekim ayında beklentilerin altında gerçekleşti ve ayrıca perakende satışlar da zayıf piyasa talebi nedeniyle Mayıs ayından bu yana ilk kez düşüş kaydederek ekonominin ivme kaybetmesine neden oldu.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, şu anda ülke ekonomisini yavaşlatan bir seri olumsuz etkenlerle karşı karşıya bulunuyor. Bu olumsuz etkenler arasında, halen devam eden karantinalar, küresel resesyon riski ve emlak piyasasında oluşan ani değer kayıpları sayılabilir. Özellikle emlak piyasasındaki yatırım miktarının son iki yılın en güçlü ivmesi ile azalmakta olduğu belirtiliyor.

Açıklanan verilere göre, imalat sanayisi üretimi Ekim ayında yıllık bazda %5 oranında artış gösterdi. Önceden yapılan Reuters anketindeki ortalama beklenti, üretimin %5,2 oranında artacağı yönünde şekillenmişti.

Öte yandan perakende sektöründe ise satışlar geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana ilk kez düşüşe geçerek %0,5 azaldı ve %1 oranında artış olacağı yönündeki genel beklentileri boşa çıkardı.

Virüs salgınının Ekim ayı boyunca genişlemeye devam ederek özellikle hizmetler sektörünü olumsuz etkilediği ve buna bağlı olarak restoran ve ikram sektöründe %8,1 oranında bir ciro kaybına neden olduğu açıklandı.

Söz konusu verileri değerlendiren JPMorgan, Çin’in GSMH’nin dördüncü çeyrek dönem için %3,4 büyümesi yönündeki önceki tahminini revize etti ve büyüme oranını %2,7 seviyesine çekti.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü