Çin'de Kömür Kullanımının Yaygınlaşması, Ülkenin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yenilenebilir Enerji Konusunda Kaydettiği İlerlemeyi Zayıflatıyor

27 Kasım 2023

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) ve Heinrich Böll Vakfı (HBF) tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, yenilenebilir enerji sektöründeki hızlı büyümeye karşın, kömür kapasitesindeki genişleme ve enerji tüketimindeki hızlı artışın, Çin’in iklim hedeflerine ulaşma yönündeki çabalarını zayıflattığı belirtildi.

Çin Enerji Bürosu’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki toplam kurulu güneş enerjisi kapasitesinin Ekim ayında bir önceki yıla göre %47 artışla 536 gigawatt'a (GW), rüzgâr kapasitesinin de %15,6 artışla 404 GW'a ulaştığı belirtildi.

Raporda, bu yılki yenilenebilir enerji büyüme hızının korunması halinde, Çin’de önümüzdeki birkaç yıl içinde emisyonların zirveye ulaşıp, sonrasında azalmaya başlayacağı ifade edildi. Raporda ayrıca ülkenin enerji verimliliği konusundaki çabalarını iki katına çıkarması ve artan enerji tüketimiyle mücadele etmek için büyüme modelini dönüştürmesi gerektiği belirtildi. Raporda, Çin'in kömür yakıtlı kapasiteyi kontrol etme ve 2025 enerji yoğunluğu hedeflerini karşılama konusunda "kötü bir şekilde yoldan saptığı" ifade edildi.

2022'nin başından bu yana 152 GW'lık yeni kömürlü termik santral inşasına izin veren Çin’de toplam kömürlü termik santral kapasitesi 2030'a kadar %23 artacak.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü