Çin’de Korona Vakaları Ağırlığını Korurken Bakırın Fiyatı Küresel Sunumdaki Sıkışma Nedeniyle Yükseldi

23 Kasım 2022

Bakırın fiyatı, sıkışık durumdaki küresel sunumun desteğiyle Çarşamba günü (23/11/2022) yükselirken yerkürenin en büyük metal tüketicisi ülkesi olan Çin'de sürekli artan Korona vakaları hassas durumu baskılamaya devam etti.

Yatırımcılar ABD faiz oranlarıyla ilgili daha fazla ipucu oluşturacak gelişmeyi, Greenwich saatine göre 19:00'da açıklanacak olan son ABD Merkez Bankası toplantısının tutanakları öncesinde ayrıca beklemekteydiler.

Londra Metaller Borsası'nda CMCU3 üç aylık bakır endeksi Greenwich saatine göre 08:42’ye kadar %0,2 oranında artışla ton başına 8.028 ABD Doları’na yükselirken, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda en çok işlem gören Aralık ayı (2022) bakır sözleşmesi gün içerisinde %0,4 oranında artışla ton başına 64.890 Yuan’dan kapandı.

Uluslararası Bakır Çalışma Grubu (International Copper Study Group - Uluslararası Bakır Çalışma Grubu, bakır konusunda uluslararası emtia kurulu olarak işlev gören devletlerarası yapılanmadır. Grubun temel amacı yerküre bakır piyasasının saydamlığını artırmak, aynı zamanda bakırla ilgili konularda uluslararası görüşmeler ile birlikte uluslararası işbirliğini güdülemektir. Grubun merkezi Portekiz’in başkenti Lizbon’dadır. Ç.N.) genel sekreteri Paul White, CRU uluslararası fuarcılık firması tarafından Singapur’da düzenlenmekte olan Yerküre Bakır Konferansı Asya’da yaptığı konuşmada "Bakır Stok düzeyleri şu anda çok düşük. Küresel ölçekte yaklaşık iki günlük isteme eşdeğer durumda. Çin ölçekli temelde değerlendirildiğinde ise bir haftalık istemin biraz altında." diye belirtti.

White, "Stok düzeylerinin normalde yaklaşık bir aylık bakır istemini karşılayabilecek düzeyde olmasını bekleriz." diye de ekledi.

Bakır piyasası konusunda bilgi sağlayan Mysteel'e göre, Çin'deki düşük bakır stokları rafine bakır fiyatlarını Çarşamba günü (23/11/2022) 144 Yuan artışla ton başına 65.214 Yuan'a yükseltti.

Çin, 22 Kasım'da (2022) 29.157 yeni Korona vakası bildirdi ki sözkonusu rakam yedi aydan uzun bir süre içerisinde kaydedilen yeni bir rekor. Pekin, Şanghay ve Guangzhou gibi büyük kentler koruyucu önlemleri sıkılaştırırlarken, vaka sayısının yüksek olmasının yerkürenin ikinci büyük ekonomisi üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri de körükledi.

Bazı Çinli bakır ergitme tesisi işletmecileri, gelecek yıla ilişkin bakır metali işleme ile damıtma fiyatlarını görüşmek üzere Singapur'da madencilerle buluşuyor.

Freeport-McMoRan madencilik firması, piyasa belirsizlikleri ile birlikte potansiyel fazlalık nedeniyle Çinli ergitme tesisi işletmecileriyle görüşmelerin zorlu geçmesini bekliyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü