Çin’de Motorlu Araç Satışları Eylül Ayında Güçlü Bir Yükseliş Sergiledi

14 Ekim 2020

Çin’de otomobil satışları Eylül ayında da %12.8 oranında arttı. Böylece dünyanın en büyük otomobil pazarı konumunda olan Çin, karantina tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından otomobil satışlarında arka arkaya altıncı ayı da yükselişle kapatmış oldu.

Çin’de Eylül ve Ekim aylarının otomobil satışları açısından en canlı aylar olduğu ve görece sakin geçen yaz aylarının ardından müşterilerin tekrar otomobil galerini doldurduğu belirtildi.
Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından açıklanan rakamlarda, Eylül ayında 2.57 milyon adet araç satıldığı belirtildi. İlk dokuz aylık araç satış toplamının 17.12 milyon adede ulaştığı, fakat bu rakamın halen geçen sene aynı dönemde yapılan satış miktarının %6.9 gerisinde olduğu açıklandı.

Haitong International danışmanlık firması analistlerinden Shi Ji yaptığı açıklamada, bayi kanallarından gelen bilgiler incelendiğinde Eylül ayı satışlarındaki güçlü artışın Ekim ayının ilk haftasına da uzandığını belirterek, özellikle perakende satışların bayi beklentilerinin de üzerinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Otomobil Üreticileri Birliğinin üst düzey yetkililerinden Chen Shihua da gazetecilere verdiği demeçte, yerel hükümetlerin sektöre sağladığı destek ve teşvikler, Pekin otomobil fuarının yapılmış olması ve firmaların düzenledikleri çeşitli özendirme etkinliklerinin Eylül ayındaki satışlara çok olumlu yansıdığını söyledi.

CAAM tarafından açıklanan verilerde, Eylül ayında binek otomobil satışlarının %8 arttığı, yeni nesil enerjili araç satışlarının da %67.7’lik bir artışla 138,000 adede ulaştığı ve art arda üçüncü ayı da yükselişle kapattığı bildirildi.

Toplam motorlu araç pazarının yaklaşık dörtte birini oluşturan kamyon ve ticari araç sektörünün de Eylül ayını %40 satış artışıyla kapattığı belirtildi. Bu artışın hükümetin altyapı yatırımlarına hız vermesi ve ticari araç müşterilerinin mevcut araçlarını yeni emisyon mevzuatı ile uyumlu yeni araçlara yükseltmek istemesinden kaynaklandığı açıklandı.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü